KREMLJ UOČI SUSRETA PUTIN-CIPRAS

Rusija spremna da pomogne Grčkoj, ako to zatraži

"Mi ćemo podržati svaku odluku (za rješavanje grčke dužničke krize) koju predlože Grčka i naši evropski partneri. Prioritet za nas su investicioni projekti i trgovina sa Grčkom. Ako je potrebna finansijska podrška, mi ćemo razmotriti to pitanje", izjavio je Dvorkovič
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2015. 11:18h

Kremlj smatra da je preuranjeno razmatrati učešća Rusije u rješavanju dužničkih problema Grčke jer iz Atine nisu stigle odgovarajuće inicijative, izjavio je pres sekretar predsjednika Rusije Dmitrij Peskov, komentarišući predstojeći susret šefa ruske države Vladimira Putina s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

"Da bi se razmotrilo takvo pitanje, potrebno je, prije svega, čuti neke predloge ili inicijative naših grčkih partnera. Hajde da prvo sačekamo pregovore", rekao je portparol Kremlja.

On je ukazao da je apstraktno razmatrati nepostojeće primjedbe ili sugestije, prenio je Tas.

Ranije danas je potpredsjednik vlade Rusije Arkadij Dvorkovič rekao da je Rusija je spremna da razmotri pitanje pružanja finansijske pomoći Grčkoj.

"Mi ćemo podržati svaku odluku (za rješavanje grčke dužničke krize) koju predlože Grčka i naši evropski partneri. Prioritet za nas su investicioni projekti i trgovina sa Grčkom. Ako je potrebna finansijska podrška, mi ćemo razmotriti to pitanje", izjavio je Dvorkovič u intervjuu televizijskom kanalu Raša tudej (RT).

"Nama je prioritet stabilna Evropa i stabilna Grčka. Podržaćemo na sve moguće načine razrješenje grčke finansijske krize", dodao je vicepremijer.

Prema njegovim riječima, u Evropi mnoge zemlje žele da se sankcije Rusiji ukinu što je prije moguće i Grčka je među njima.

"Te zemlje razmišljaju o biznisu, o sopstvenoj ekonomiji, a ne o politici. Vjerujemo da je to konstruktivan pristup", kazao je Dvorkovič.

On je dodao da Rusija sada vodi konsultacije sa takvim zemljama, a ne sa vodećim zemljama Evrope koje ne žele da nastave ekonomski dijalog.

Za danas je zakazan sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, prenijela je agencija Tas i podsjetila da je u četvrtak zamjenik ministra finansija Sergej Storčak izjavio da se Grčka nije obraćala ruskom ministarstvu finansija za finansijsku pomoć i da Rusija nema za to resurse u budžetu.

Preporučujemo za Vas