"PRIJETNJE SU SVE BROJNIJE"

Šemonjak: Prošlo je vrijeme mira u Evropi

"Sve su brojnije prijetnje oko Evrope: rusko-ukrajinska kriza, grupa Islamska država Irak i Levant, složena kriza u sjevernoj Africi. Nećemo moći odbraniti naše evropsko blagostanje ne budemo li više radili na bezbjednosti", rekao je Šemonjak
5 komentar(a)
Tomas Šemonijak, Foto: Reuters
Tomas Šemonijak, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 18:14h

Sukobi i krize na vratima Evrope znače da su godine mira u Evropi prošlost, kazao je poljski ministar odbrane Tomas Šemonjak.

"Mi, političari i mediji, moramo reći našim javnostima da je vrijeme decenija mira u Evropi nakon Hladnog rata prošlo", rekao je Šemonjak na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Zaganu, na zapadu Poljske, prenosi Aldžazira Balkans

Dvojica čelnika su, uz njemačkog, norveškog i holandskog ministra obrane, učestvovala u Zaganu u prvoj "cjelovitoj" vježbi novih Snaga za brzi odgovor Sjevernoatlantskog saveza (Very High Readiness Joint Task Force, skraćeno VJTF).

"Sve su brojnije prijetnje oko Evrope: rusko-ukrajinska kriza, grupa Islamska država Irak i Levant, složena kriza u sjevernoj Africi. Nećemo moći odbraniti naše evropsko blagostanje ne budemo li više radili na bezbjednosti", dodao je Šemonjak, a prenosi Aldžazira Balkans.

Preraspodjela oružja

Stoltenberg je istakao da će ministri odbrane zemalja članica NATO sljedeće sedmice raspravljati o "preraspodjeli" oružja NATO-a u centralnoj Evropi, što je već naišlo na kritiku Moskve.

"Odluke još nismo donijeli. Sa saveznicima sarađujemo u vezi s preraspodjelom opreme. O tome ćemo sljedeće sedmice razgovarati na ministarskoj sjednici NATO-a", rekao je generalni sekretar NATO.

U toj prvoj velikoj vježbi VJTF saveza koja je počela prošle sedmice, učestvuje blizu 2.100 vojnika iz Holandije, Češke, Njemačke, Norveške, Poljske, Litvanije, Belgije, SAD i Mađarske, različitih rodova vojske koji su Poljsku stigli vazduhom i kopnom.

Odluka o osnivanju VJTF-a donesena je nakon NATO samita u Velsu u septembru 2014. radi jačanja istočnog krila Alijanse.

Ruska aneksija Krima podstaknula je zabrinutost u zemljama centralne Evrope koje su ušle u NATO nakon Hladnog rata, prije svega u baltičkim, koje su gotovo 50 godine bile pod sovjetskom vlašću, podsjeća Aldžazira Balkans.

Predsjednik Rusiej Vladimir Putin najavio je u utorak da će Rusija ojačati svoj nuklearni arsenal i do kraja godine razmjestiti više od 40 novih interkontinentalnih raketa.

Preporučujemo za Vas