Merkel: Ozbiljno shvatiti britanske reformske zahtjeve

Kancelarka je rekla i da je Evropa ranije uspjevala da pronađe "dobra i prijateljska rješenja", kada su zemlje članice želele da razjasne svoju ulogu u EU
2 komentar(a)
Angela Merkel, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Angela Merkel, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 10:48h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da Evropska unija treba da "ozbiljno i savjesno" razmotri britanske zahtjeve o reformama unutar EU, ali i istakla da osnovni principi, kao što je na primjer slobodno kretanje radnika, nisu predmet pregovaranja.

Britanski premijer Dejvid Kameron, podsjeća AP, izabran prošlog mjeseca za drugi mandat, obećao je da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije sa EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.

On je zbog toga nedavno obišao evropske prijestonice u pokušaju da prikupi podršku za reforme koje obuhvataju izbor da se Britanci ne priključe stvaranju još tješnje unije i da imigranti u Britaniji ne mogu dobiti beneficije kao u ostalim zemljama EU.

Merkel je poslanicima njemačke skupštine rekla da je Britanija "prirodni saveznik" kada je riječ o jačanju konkurentnosti EU, i da ona želi da Britanija ostane "aktivan partner jake Evropske unije".

Kancelarka je rekla i da je Evropa ranije uspjevala da pronađe "dobra i prijateljska rješenja", kada su zemlje članice želele da razjasne svoju ulogu u EU.

Bonus video: