Grčka će tražiti kreditnu pomoć Rusije?

Naglo pribilžavanje Grčke Rusiji je doprinijelo spekulacijama da bi Moskva mogla upotrijebiti Grčku i druge zemlje kao glasove u svoju korist kada EU bude razmatrala produžavanje sankcija Rusiji
6 komentar(a)
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 10:09h

Aleksis Cipras, premijer Grčke koja je zaglavila u pregovorima s povjeriocima, danas iznenada putuje u Rusiju, na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ta nenajavljena posjeta je podstakla spekulacije da će Grčka tražiti kreditnu pomoć Rusije.

Na pitanje agencije AP o tome da li će Rusija danas Ciprasu ponuditi novac, zamjenik predsjednika ruske vlade Arkadij Dvorkovič je rekao da "ne može da komentariše specifične odluke".

Grčka s povjeriocima pregovara o isplati posljednje tranše višegodišnje kreditne pomoći koja kasni još od marta. Bez tog novca, ona će teško namaći 1,6 milijardi eura za isplatu rate duga Međunarodnom monetarnom fondu, koja dospjeva 30. juna.

U svoju drugu posjetu Putinu od aprila ove godine, Cipras stiže sa četiri ministra, a u Sankt Peterburgu ostaje do sjutra uveče.

Grčka od embarga Rusije na uvoz hrane iz EU ima gubitak u milionima eura, i već je razgovarala s Kremljom o popuštanjute zabrane, ali odluke o tome još nema.

Dvorkovič je rekao za AP da je Ciprasova posjeta prije svega bilateralne prirode, ali da se može tumačiti i kao poruka povjeriocima Grčke.

"To je i signal Vlade Grčke Evropi da je otvorena za saradnju s o kojom stranom", rekao je on.

Naglo pribilžavanje Grčke Rusiji je doprinijelo spekulacijama da bi Moskva mogla upotrijebiti Grčku i druge zemlje kao glasove u svoju korist kada EU bude razmatrala produžavanje sankcija Rusiji.

Dvorkovič je rekao da se nada da bi Grčka, Mađarska, Češka Republika i druge zemlje mogle pomoći Rusiji u EU, jer on očekuje da će one "pogurati političare da postepeno ukinu sankcije".

Bonus video: