Ušakov: Rusija je protiv trke u naoružanju, ali ćemo reagovati na prijetnje

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da iz izjave ruskog predsjednika slijedi da "nema nikakvih dejstava koji bi mogli ili treba da izazovu zabrinutost"
0 komentar(a)
Juri Ušakov, Foto: Wikipedia
Juri Ušakov, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 17.06.2015. 16:37h

Rusija ne namjerava da učestvuje u trci u naoružanju, jer bi to oslabilo ekonomiju države, ali će reagovati na moguće prijetnje, izjavio je danas Jurij Ušakov pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Rusija ne ulazi u trku u naoružanju. Rusija pokušava da nekim sredstvima odreaguje na moguće prijetnje, ali ne više od toga. U trku u naoružanju mi ne ulazimo, mi smo protiv nje, jer će to, naravno, oslabiti naše mogućnosti u ekonomiji", kazao je Ušakov, prenosi RIA Novosti.

"Mi smo principijelno protiv toga, predsjednik se jasno izjasnio o tome", dodao je on.

Izvor Interfaksa je takođe danas, na međunarodnom forumu Armija-2015, kazao da Rusija ne namjerava da učestvuje u trci u naoružanju, ali da je prinuđena da se bavi planskim nuklearnim naoružanjem u interesu bezbjednosti i zbog zastarjelosti nuklearnog potencijala.

Putin je juče izjavio da će ojačati nuklearni arsenal zemlje sa oko 40 novih interkontinentalnih raketa do kraja godine koje će biti sposobne da pruže otpor "najsavremenijem američkom sistemu protiv-vazdušne odbrane".

Putin je dodao da će do kraja godine biti gotova i nova nuklearna podmornica. Naveo je da Rusija treba da se brani svojim oružanim snagama ako je ugrožena jer NATO "stiže do njenih granica".

"Ako neko prijeti našim teritorijama, moramo da preusmjerimo svoje naoružanje prema dijelu teritorije odakle dolazi prijetnja", rekao je Putin poslije razogvora sa finskim kolegom Saulijem Ninistom.

Putin je dodao da čim postoji prijetnja u susjednoj zemlji, Rusija treba da odgovori "adekvatno i angažuje svoju odbranu u cilju neutralisanja te prijetnje".

Na njegovu izjavu je odmah reagovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je ocijenio tu najavu "opasnom, neopravdanom i uznemirujućom". Državni sekretar SAD Džon Keri izrazio je zabrinutost Zbog Putinove najave.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da iz izjave ruskog predsjednika slijedi da "nema nikakvih dejstava koji bi mogli ili treba da izazovu zabrinutost".

Po njegovim riječima, Putin je "dosta argumentovano izložio poziciju Rusije u sferi strateške bezbjednosti.

"Vojna struktura NATO se približava našim pozicijama i preduzimaju se koraci usmjereni na promjenu starteškog balansa snaga. To ne može da ne izazove zabrinutost Rusije", kazao je Peskov.

On je kazao da je za Moskvu neprihvatljiva "retorika sankcija, i retorika povezana sa prijetnjama".

"Tokom posljednje godine konstatujemo obnavljanje fantomskih izjava iz vremena hladnog rata, veoma nekonstruktivne, konfrontacione. Rusija nikada nije bila pristalica bilo koje konfrontacije, a obrnuto, mi tražimo konstruktivna i uzajamno korisne odnose", dodao je Peskov.

Bonus video: