Davutoglu: Ne podrivajte autoritet Erdogana

Partija pravde i razvoja na izborima nije uspjela da osvoji dvotrećinsku većinu, kako je Erdogan želio, što bi joj omogućilo da izmijeni Ustav i da mu pruži veća ovlašćenja
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Beta/AP
Ahmet Davutoglu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2015. 18:42h

Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je da neće tolerisati bilo koji pokušaj podrivanja autoriteta predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Davutoglu je rekao da će njegova vladajuća stranka AKP, koja je na izborima 7. juna prvi put za 13 godina izgubila većinu, iscrpiti sve opcije da formira vladu, prije nego što razmotri mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora.

Takvi pregovori, međutim, neće obuhvatati debatu o ulozi predsjedništva, istakao je Davutoglu.

"Sve što pogađa predsjedništvo ili predsjednika, pogađa i nas. Nećemo dozvoliti da legitimitet našeg predsjednika bude doveden u pitanje, nećemo dozvoliti da nazivu predsjedništvo bude nanijeta šteta", naglasio je Davutoglu.

Erdogan je napustio mjesto premijera prošle godine i postao predsjednik, s ciljem da često figurativnu poziciju šefa države transformiše u moćnu izvršnu funkciju. Tokom prošle godine, on je igrao aktivnu ulogu u vladi, čime je, kako smatraju njegovi protivnici, prekršio Ustav.

Partija pravde i razvoja na izborima nije uspjela da osvoji dvotrećinsku većinu, kako je Erdogan želio, što bi joj omogućilo da izmijeni Ustav i da mu pruži veća ovlašćenja.

Opozicione stranke nagovijestile su da neće tolerisati da Erdogan bude umiješan u bilo koju koalicionu vladu, prenio je Rojters.

Bonus video: