Ujediniti snage u rješavanju problema migranata i izbjeglica

Kriza je naročito opteretila Italiju, Grčku i Maltu, ali neke sjeverne i istočne zemlje EU smatraju da migrante ne bi trebalo primoravati da odlaze u zemlje u kojima ne žele da se nastane
0 komentar(a)
migranti, imigranti, Foto: BETA Photo
migranti, imigranti, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 16.06.2015. 17:14h

Francuska, Italija i Njemačka složile su se danas da ujedine snage u rješavanju problema migranata, koji svake godine pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora, i brzo djeluju prilikom njihovog raspoređivanja u zemlje EU.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije razgovarali su u Luksemburgu kako da se izbore sa problemom desetina hiljada migranata, koji svake godine pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora i dogovorili se da je neophodno migrante što prije vratiti u matične zemlje ako im zahtjev za azil bude odbijen.

"Ispred vas su tri prijatelja. Francuska, zajedno sa Njemačkom i Italijom, podržava mehanizam readmisije", izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanski i njemačkim kolegom, prenio je Rojters.

Centralna tema razgovora u Luksemburgu je plan kako rasporediti tražioce azila podjednako u svih 28 članica EU.

Kriza je naročito opteretila Italiju, Grčku i Maltu, ali neke sjeverne i istočne zemlje EU smatraju da migrante ne bi trebalo primoravati da odlaze u zemlje u kojima ne žele da se nastane, prenosi BBC.

Više od 100.000 migranata do sada je tokom ove godine preko Mediterana stiglo u Evropu, objavile su UN, nazvavši ovo "dramatičnim povećanjem" dolazaka izbjeglica.

Od početka godine ukupno je 103.000 migranata i izbjeglica rizikovalo živote prelazeći Mediteran, uglavnom u nesigurnim i pretrpanim brodovima i čamcima, da bi se dokopali Evrope.

Od tog broja, 54.000 migranata je stiglo u Italiju, 48.000 u Grčku, 91 na Maltu i 920 u Španiju, rekao je portparol UNHCRR-a Adrian Edvards, na konferenciji za novinare u Ženevi, navodeći da su to bili samo oni koji su imali sreću da prežive putovanje.

Na putu prema Evropi život je izgubilo blizu 1.800 muškaraca, žena i djece, a većina njih se udavila.

Premijer Italije Mateo Renci zaprijetio je prije dva dana da će preći na "plan B" kako bi riješio problem migranata, što će, kako je rekao, naškoditi Evropi ako Italija ne dobije dodatnu pomoć u rješavanju krize.

EU ima teškoće da postigne konsenzus za svoj plan raspodjele migranata, prema kojem 24.000 izbjeglica treba da preuzmu druge zemlje, podsjeća AFP.

"Preraspodjela samo 24.000 ljudi je gotovo provokacija. Ako Evropa bira solidarnost, u redu. Ali ako nije tako, imamo spreman 'plan B'. On će, međutim, na prvom mjestu naškoditi Evropi", rekao je Renci.

U međuvremenu, Poljska se usprotivila obaveznim kvotama, poručivši da svaka članica EU treba da donese sopstvenu odluku.

Bonus video: