Merkel: Učiniću sve što je u mojoj moći da pomognem Atini

"Nažalost, malo je novosti o kojima mogu izvijestiti. Svu svoju energiju koncentrišem na to da pomognem trima institucijama i Grčkoj da pronađu rješenje", rekla je njemačka kancelarka
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2015. 17:01h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi Grčka ostala u eurozoni, ali i da je odgovornost na zvaničnoj Atini i njenim kreditorima da prekinu zastoj u pregovorima i da postignu sporazum.

Izrazivši žaljenje zbog nedostatka napretka u pregovorima namijenjenim postizanju sporazuma poznatijem kao "gotovina za refome", Merkelova se usredsredila direktno na zvaničnu Atinu i njene kreditore - Evropsku uniju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond, javlja Rojters.

"Nažalost, malo je novosti o kojima mogu izvijestiti. Svu svoju energiju koncentrišem na to da pomognem trima institucijama i Grčkoj da pronađu rješenje", rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare poslije sastanka sa luksemburškim premijerom Gzavijeom Betelom.

Merkelova je, takođe, poručila da je u njenom fokusu sada sastanak ministara finansija eurozone koji se u četvrtak održava u Briselu.

"Oduvijek sam govorila da ću učiniti sve kako bi Grčka ostala u eurozoni. Ostajem posvećena tome", zaključila je ona.

Kako navodi Rojters, grčki premijer Aleksis Cipras optužio je danas kreditore da pokušavaju da "ponize" njegov narod, i poručio da Međunarodni monetarni fond "snosi krivičnu odgovornost" za grčku dužničku krizu.

Bonus video: