U2 traži slobodu za političke zatvorenike u Azerbejdžanu

Dok je publika pjevala sa njima, Bono je kazao: “Pjevamo za Emina, Hadidžu, Anara, Rasula, Lejlu, Intigama - za njihovo pravo da govore i govore istinu o vlasti“
0 komentar(a)
U2, Foto: Screenshot (YouTube)
U2, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.06.2015. 16:57h

Slavni irski rok bend U2 iskoristio je jedan od svojih posljednjih koncerata kako bi zatražio slobodu za političke zatvorenike u Azerbejdžanu.

Frontmen U2, Bono Voks, govorio je o situaciji u Azerbejždanu na koncertima 12. i 13. juna u Montrealu tokom izvođenja pjesme Pride (Ponos).

Bono je na koncertu 12. juna tokom izvođenja numere Pride podsjetio da su “sloboda govora i izražavanja građevinski blokovi slobode”.

On je poimenice naveo zatvorene azebejdžanske aktiviste – Emina Huseinova, Hadidžu Ismailovu, Anara Mamamdlia, Lejlu Junus, Rasula Džafarova i Intigama Alijeva - dok su se njihovi likovi prikazivali na ogromnom video bimu.

Dok je publika pjevala sa njima, Bono je kazao: “Pjevamo za Emina, Hadidžu, Anara, Rasula, Lejlu, Intigama - za njihovo pravo da govore i govore istinu o vlasti.“

Slavnoj rok grupi vjerovatno je bilo nepoznato da je Huseinov napustio Azerbejdžan samo sat vremena prije apela U2-a, 12. juna, priključivši se švajcarskom šefu diplomatije u avionu po završetku ceremonije otvaranja prvih Evropskih igara.

Huseinov sada ima tri mjeseca da odluči da li da traži azil u Švajacarskoj.

Ostalih pet i dalje su iza rešetaka, i oni su ili već osuđeni ili u zatvoru čekaju suđenje.

Bonus video: