Šef njemačke obavještajne službe će biti smijenjen: Gaji simpatije prema ekstremnoj desnici?

Horst Zehofer, lider Merkelinih bavarskih saveznika, stao je na stranu Masena
84 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Hans Georg Masen, Foto: Reuters
Angela Merkel, Hans Georg Masen, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2018. 09:29h

Njemačka vlada saopštila je juče da će smijeniti šefa domaće obavještajne službe koji je suočen sa optužbama da gaji simpatije prema ekstremnoj desnici, čime je okončan spor koji je ukazao na duboke podjele u vladi Angele Merkel

Hans Georg Masen, koji je dovodio u pitanje autentičnost video snimka na kojem se vide ekstremni desničari kako maltretiraju migrante u istočnom njemačkom gradu Kemnicu, biće premješten na funkciju visokog zvaničnika u ministarstvu unutrašnjih poslova nakon što napusti čelnu poziciju BfV agencije, navela je vlada u saopštenju.

Socijaldemokrate lijevog centra (SPD), mlađi koalicioni partner u Merkelinom konzervativnom bloku, tražile su smjenu Masena sa pozicije na koju je imenovan 2012.

Horst Zehofer, lider Merkelinih bavarskih saveznika, stao je na stranu Masena.

„Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer cijeni Masenovu kompetentnost kada je u pitanju javna bezbjednost”, navodi se u vladinom saopštenju. „Masen u ministarstvu neće biti zadužen za nadzor BfV”, dodaje se.

Zvaničnici su u izjavama za njemačke mediji ovu odluku ocijenili kao mjeru spasavanja Masenovog ugleda, koji je po njihovom mišljenju na ovaj način unprijeđen uprkos tome što je tokom mandata na čelu BfV bio suočen sa nizom optužbi.

„Masen više nije glavni špijun. To je dobro. Međutim, ovo je farsa i on je praktično unaprijeđen, a SPD je pristao na to”, kazao je Ditmar Barš iz Lijeve partije. „Ova vlada je došla do kraja. To je vanredna vlada izbornih gubitnika”.

Masenovi komentari o snimku bili su u suprotnosti sa ocjenom Angele Merkel, koja je kazala da je jasno „pokazana mržnja” koja ne može biti tolerisana.

Ekstremno desničarsko nasilje, najgore u Njemačkoj posljednjih decenija, uslijedilo je nakon ubistva jednog Njemaca za koje su okrivljena dvojica imigranata. Ranije juče, jedan njemački sud je oslobodio jednog od muškaraca, Iračanina, mada je sirijski državljanin ostao u pritvoru dok je treći osumnjičeni u bjekstvu.

Merkelova se našla na meti kritika zbog toga što je tek nakon 11 dana djelovala protiv Masena, čiji su komentari o nasilju desničara u Kemnicu tokom intervjuu za list „Bild” 7. septembra izazvali spor.

Bonus video: