PORAZ ZA NJEMCE

Evropski sud podržao program kupovine obveznica prezaduženih zemalja

ECB je 2012. u velikoj mjeri pomogla u rješavanju krize eurozone usvajanjem plana za kupovinu obveznica ukoliko one na slobodnom tržištu ne nađu kupce
89 pregleda 1 komentar(a)
Evropski sud pravde Luksemburg, Foto: Beta
Evropski sud pravde Luksemburg, Foto: Beta
Ažurirano: 16.06.2015. 14:52h

Evropski sud pravde podržao je danas program Evropske centralne banke (ECB) za finansijsku podršku prezaduženim zemaljama kupovinom državnih obveznica.

U sudskoj odluci se navodi da je ECB pravno dozvoljeno da kupuje obveznice od država u finansijskom problemu.

ECB je 2012. u velikoj mjeri pomogla u rješavanju krize eurozone usvajanjem plana za kupovinu obveznica ukoliko one na slobodnom tržištu ne nađu kupce.

Ta mogućnost nikada nije iskorišćena, ali je povratila povjerenje investitora i pomogla u smirivanju tržišta kada su problemi prevelikih dugova ugrozili zajedničku valutu.

Protiv tog programa bili su prije svega Njemci, koji su podnijeli žalbu Evropskom sudu pravde navodeći da je ECB prekoračila svoja ovlašćenja i prekršila zabranu EU centralnoj banci da direktno pomaže vlade.

Sud se s tim nije složio, navodeći da kupovina obveznica spada u okvire monetarne politike i ovlašćenja evropskog sistema centralnih banaka sa ECB na njegovom čelu.

Ukidanje programa bi moglo da uzdrma tržište u trenutku kada se eurozona suočava sa sporim ekonomskim rastom i grčkom krizom o čijem rješenju još nije postignut dogovor.

Kupoprodajni program obveznica, ili "direktne monetarne transakcije" (OMT), smanjio bi troškove pozajmljivanja zemlje koja bi dobila tu pomoć, a koja bi sa svoje strane morala da sprovede reformu svojih finansija.