Šefčović: Ako Rusija obustavi gas, EU će izdržati pola godine

Evropska komisija već uveliko pokrenula napore da obezbijedi i dodatne, različite izvore i puteve snabdjevanja Unije gasom iz Azerbejdžana, Kipra, Izraela i Turkmenistana, pa i Irana
2 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2015. 17:06h

Ako se kriza u Ukrajini pogorša i Rusija zavrne slavine za isporuke gasa zapadnoj Evropi, Evropska unija bi mogla da bez problema izdrži šest mjeseci, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčović.

"Izvršili smo u tom cilju sve temeljite provjere, ali ne vjerujem da će se to dogoditi, jer je EU glavni kupac i izvozno tržište za Rusiju, a mi smo potrebni jedni drugima", rekao je Šefčović u intervjuu italijanskom listu Stampa.

On je naglasio da je Evropska komisija već uveliko pokrenula napore da obezbijedi i dodatne, različite izvore i puteve snabdjevanja Unije gasom iz Azerbejdžana, Kipra, Izraela i Turkmenistana, pa i Irana.

Na opasku Stampe da bi Evropa, koja uvozi 40 odsto potreba u gasu iz Rusije, zapala u teške probleme ako bi došlo do ozbiljnog sukoba s Moskvom i prekida isporuka gasa dužeg od šest mjeseci, Šefčović je rekao da bi "tad nastale ogromne nevolje", ali da je EU izvukla pouke iz prethodnih kriza oko Ukrajine.

"Najesen ćemo predložti novu strategiju za bolje korišćenje energije u Evropi", rekao je Šefčović.

Šefčović, zadužen za izgradnju Energetske unije EU, rekao je to par dana pošto su ministri energetike evropske dvadesetosmorice prilikom procjene primjene Evropske strategije za energetsku bezbjednost utvrdili da je ključni cilj Strategije da se "razvije otpornost EU na udare prekida priliva energije na kratki rok i na dugi rok smanji zavisnost od pojedinačnih energenata, isporučilaca i puteva snabdjevanja".

Kako je rečeno u saopštenju o ovom sastanku, "evropski komesar za energetiku Arijas Kanjete je ministre energije EU tom prilikom izvjestio od nedavnim kontaktima s drugim snabdjevačima energijom, kao što su Alžir, Maroko i Norveška i naglasio nužnost da se preduzmu koraci za angažovanje zemalja Sredozemlja i Srednje Azije".

Kanjete je ocijenio da "dobro napreduju radovi na izgradnji Južnog gasnog koridora i Transjadranskog gasovoda" i naveo spremnost Evropske komisije da do kraja godine izradi strategiju za snabdjevanje tečnim gasom.

Na pitanje torinskog dnevnika Stampa kako gleda na ocjenu direktora italijanske energetske kompanije ENI da Evropa bez ruskog gasa još najmanje pet-šest godina neće moći da podmiri svoje energetske potrebe i koji bi srednjoročno drugi isporučioci gasa mogli biti pouzdani, Šefčović je uzvratio da se to pitanje postavlja, uz opasku da "mnogo zavisi od geopolitike".

"Ali smisao naše strategije nije da zamijenimo Rusiju drugim snabdjevačima energijom, več da povećamo raspoložive mogućnosti", dodao je on.

Šefčovič je potvrdio da je važno izgraditi i terminale za tečni gas, ali je predočio da američki tečni gas iz uljnih škriljaca po mogućim količinama nije ozbiljna alternativa za snabdjevanje Evrope.

Evropska komisija je prije nekoliko dana saopštila da će se EU usredsrediti na ogromne neiskorišćene gasne rezerve i kapacitete Alžira.

Bonus video: