Varufakis: Istupanje iz eurozone nije racionalno rešenje

Prema njegovim riječima, jedini način da Grčka otplaćuje dugove jeste restrukturiranje i da je dogovor moguć ako u razgovorima bude učestvovala njemačka kancelarka Angela Merkel
1 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2015. 06:39h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis odbacio je danas istupanje Grčke iz eurozone ističući da to ne bi bilo racionalno rešenje za grčku dužničku krizu, a da je jedini način za napredak restrukturisanje duga.

"Odbacujem istupanje Grčke kao racionalno rešenje", rekao je Varufakis tiražnom njemačkom "Bildu", prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, jedini način da Grčka otplaćuje dugove jeste restrukturiranje i da je dogovor moguć ako u razgovorima bude učestvovala njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Dogovor može biti postignut za jednu noć. Ali, kancelarka treba da učestvuje", kazao je Varufakis.

Prema njegovim riječima, program restriktivne štednje je propao.

"Moramo da napravimo čišćenje", naveo je Varufakis.

"Mi ne želimo više nikakav novac", rekao je Varufakis njemačkom dnevniku, odgovarajući na kritike da su Njemačka i ostale zemlje eurozone Grčkoj dale "previše novca".

Prema riječima grčkog ministra finansija, Atina je spremna da pristane na svaki dogovor kojim bi bio restrukturisan dug.

U Briselu su sinoć završeni pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bez dogovora.

Prema izjavama iz Evropske komisije i dalje postoje velike razlike između planova grčkih vlasti i zajedničkih zahteva Komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, a zvaničnici EU krivicu za neuspjeh svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbjedilo 1,6 milijardi eura za isplatu MMF-u do kraja mjeseca.

Prema izvještajima medija, kreditori od Grčke traže sprovođenje mjera kojima bi se budžetu uštedjelo 5,8 milijardi eura, dok grčka vlada predlaže uštedu do četiri milijarde.

Neimenovani zvaničnik grčke vlade izjavio je da Grčka nikada neće popustiti pred zahtjevom za smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja, a Varufakist je rekao "Bildu" da bi vlada imala problema u prikupljanju poreza, ukoliko ih kreditori prinude na preveliko povećanje.

"Zvuči ludo, ali tako je: što je veća stopa poreza, manja je (želja) ljudi) da plate, oni onda osjećaju da imaju pravo da ne plaćaju više", kazao je Varufakis.

Bonus video: