Rusija: Ako nam Ukrajina ne isplati tri milijarde dolara, shvatićemo da je bankrotirala

Storčak je rekao da Rusija i Ukrajina, koja pokušava da reši svoje dužničke probleme s pulom međunarodnih kreditora, ne kontaktiraju po pitanju servisiranja i otplate euroobveznica
73 pregleda 1 komentar(a)
Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2015. 08:40h

Rusija očekuje da će do 22. juna dobiti od Ukrajine planiranih 75 miliona dolara po osnovu prinosa na ukrajinske euroobveznice koje je Moskva kupila 2013.

"Ako Kijev ne plati euroobveznice ukupne vrijednosti tri milijarde dolara, Rusija će to shvatiti kao bankrot Ukrajine", rekao je zamjenik ruskog ministra finansija, Sergej Storčak u intervjuu televizijskom kanalu Rusija 1, prenosi B92.

Te hartije od vrijednosti su dio programa ruske pomoći Ukrajini, koju je predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorio sa tadašnjim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem krajem 2013. godine.

Obveznice sa kuponom od pet odsto godišnje, izdate su u decembru 2013. godine na Irskoj berzi i kupila ih je Rusija sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja. Rok njihovog dospjeća je decembar ove godine.

"Naredni datum isplate kupona je 20. jun, kada Ukrajina treba da isplati 75 miliona dolara, a pošto taj datum pada u subotu, isplata se očekuje do ponedjeljka, 22. juna", kazao je Storčak.

On je dodao da će neplaćanje značiti bankrot i da takav scenario nije u interesu Kijeva.

Storčak je rekao da Rusija i Ukrajina, koja pokušava da reši svoje dužničke probleme s pulom međunarodnih kreditora, ne kontaktiraju po pitanju servisiranja i otplate euroobveznica.

"Nije bilo nikakvih razgovora (o restrukturiranju duga). Istovremeno, znamo da naši partneri pomno prate šta se dešava u Rusiji u pogledu razgovora o ovom pitanju. I mi sami pažljivo pratima izjave i saopštenja koja dolaze do nas iz Kijeva i Vašingtona, a odnose se na planove Ukrajine o restrukturiranju duga", rekao je Storčak.

Kako je 11. juna objavilo ukrajinsko izdanje sajta Apostrof, pozivajući se na izvoru u Vladi, Kijev ne planira plaćanje u junu.

Ranije je parlament Ukrajine dao Vladi pravo na uvođenje moratorijuma na otplatu komercijalnih kredita, u koje je dodao i dug Rusiji od tri milijarde dolara. Rusija insistira na činjenici da je taj dug suveren, odnosno da ne podliježe moratorijumu ili restrukturiranju.

Bonus video: