Ljevičarke na čelu Madrida i Barselone: Smanjiće sebi plate, ukinuće privilegije za bogate

Španci su na izborima znatnu podršku dali ljevičarskim koalicijama koje je podržavao novi ljevičarski pokret Podemos (Mi možemo)
85 pregleda 5 komentar(a)
Manuela Karmena, Foto: Reuters
Manuela Karmena, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2015. 11:09h

Madrid i Barselona od danas će imati ljevičarske gradonačelnice koje su obećale smanjenje svojih plata, prekid prakse izbacivanja iz kuća zbog neplaćenih hipoteka i ukidanje privilegija bogatih građana.

Dolazak predstavnika krajnje ljevice na čelo najvećih španskih gradova predstavlja jedan od najvećih političkih zaokreta u Španiji posljednjh godina, što je rezultat loših rezultata dvije tradicionalno najveće partije na lokalnim izborima prošlog mjeseca, zbog oštrih mjera štednje i korupcijskih skandala.

Španci su na izborima znatnu podršku dali ljevičarskim koalicijama koje je podržavao novi ljevičarski pokret Podemos (Mi možemo).

Očekuje se da će članovi Gradskog vijeća u Madridu glasati za Manuelu Karmenu, predstavnicu koalicije Ahora Madrid (Madrid sada), koju podržava Podemos.

Karmena (71), penzionisani sudija, obećala je da će gradski klub "Klab de kampo", do sada rezervisan samo za bogate građane, biti otvoren za sve. Karmena je kao advokat branila aktiviste za zaštitu prava radnika koji su bili uhapšeni tokom diktature Franciska Franka.

Barselona će danas dobiti prvu gradonačelnicu - Adu Kolau, liderku koalcije Barselona en komu (Zajedno za Barselonu) koja okuplja i Podemos.

Kolau je 41-godišnja aktivistkinja koja je postala poznata time što se borila za ljude koji nijesu mogli da otplate hipoteke i kojima je prijetilo izbacivanje iz stanova poslije kraha tržišta nekretnina u Španiji.

Ona je dovodila u pitanje organizovnje trke Formule 1 svake druge godine, ističući da bi četiri miliona eura gradskog novca moglo da bude bolje potrošeno na besplatne obroke za djecu u javnim školama.

Dok je koalicija Barselona en komu pobijedila konzervativnog gradonačelnika, pokret Ahora Madrid nije uspio da pobijedi dugogodišnju liderku Madrida iz Narodne partije, koja ipak nije uspjela da osvoji većinu glasova niti da formira koaliciju da bi ostala na vlasti. To je pružilo priliku Karmeni da formira koaliciju sa Socijalističkom partijom, tradicionalnim protivnikom Narodne partije, i time obezbijedi izbor za gradonačelnicu.

"Madridom i Barselonom prvi put neće vladati političke partije, nego koalicije sastavljene iz društvenih pokreta. Glasanjem je kažnjen tradicionalni politički establišment u Španiji", kazao je profesor Manuel Martin Algara na Univerzitetu Navara, stručnjak za javno mnjenje.

Bonus video: