Širokov imao pasoš sličan osumnjičenima za trovanje Skripalja

Medij u Sankt Peterburgu objavio je, kako navode, dokaze da brojevi pasoša povezuju osumnjičene Solzberija sa širom mrežom sumnjivih agenata GRU-a
223 pregleda 10 komentar(a)
Eduard Širokov, Foto: Sky news
Eduard Širokov, Foto: Sky news
Ažurirano: 23.09.2018. 09:26h

Istraživački tim Belinket (Bellingcat) i stranica Insajder (The Insider) objavili su drugi dio izvještaja o Aleksandru Petrovu i Ruslanu Boširovu, ruskim obavještajcima optuženim od strane Velike Britanije za pokušaj atentata na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Solzberiju.

I Petrov i Boširov kažu da su bili u Solzberiju u vrijeme trovanja samo kao turisti. Prema podacima koje su objavili Belinket i Insajder, brojevi dva pasoša vrlo su slični, a nalik su i pasošima drugih sumnjivih agenata ruske vojne obavještajne službe (GRU) što, tvrde, ukazuje na to da su dokumenti izdati u posebnoj seriji.

Sada je jedan medij u Sankt Peterburgu objavio, kako tvrde, dokaze da brojevi pasoša povezuju osumnjičene Solzberija sa širom mrežom sumnjivih agenata GRU-a.

Izvještaj naglašava slučaj Eduarda Širokova (Šišmakova) optuženog za pokušaj organizovanja državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori. Prema Insajderu, "[Petrov i Boširov] su imali brojeve pasoša koji se završavaju sa 294 i 297, dok je drugi ranije otkriveni agent GRU, Eduard Širokov (Šišmakov), imao pasoš čije su posljednje cifre 323, što znači da su brojevi pasoša bili razdvojeni samo za 25 i 28 slotova."

Koristeći informacije o pasošu koje su objavili Belinket i Insajder, veb-sajt Fontanka iz Sankt Peterburga pretražio je različite baze podataka za ljude čije su pasoši vjerovatno izdavao isti ogranak Ruske federalne službe za migraciju, prije i nakon što su Petrovu i Boširovu dodijeljena dokumenta. Fontaka je 22. septembra objavila rezultate svog istraživanja, otkrivajući da su neke od ovih osoba na više dokumenata naglasile da je njihova kućna adresa bila Horoševski autoput 76B, koja se nalazi odmah iza ugla iz sjedišta GRU-a u Moskvi.

Prema stranici Fontanka, zgrada na Horoševskom autoputu 76B pripada direktno GRU-u, dok ruski Jedinstveni državni registar pravnih lica kaže da je to sjedište nekoliko vojnih jedinica, uključujući i jedinicu broj 45807, čiji je komandant Igor Korobov, šef GRU-a. Prema saveznom zakonu, ruski vojnici mogu da registruju svoje dokumente na adresi svoje vojne jedinice.

Adresa Horoševski autoput 76B takođe se pojavljuje u sudskoj evidenciji među saobraćajnim kaznama izdatim muškarcima sa prezimenima Krimski i Andrejev, čiji se brojevi pasoša razlikuju od Boširovog i Petrovog u samo jednoj cifri. Fontanka prenosi da je Andrejev, poput Eduarda Širokova, letio u Beograd u jesen 2016. godine (nekoliko nedjelja prije nego što je Crna Gora objavila da je spriječila pokušaj državnog udara). Putne evidencije ukazuju na to da je Andrejevu pratio još jedan čovjek po imenu Potemkin, koji je takođe naznačio adresu GRU-a u dokumentima prilikom kupovine nekretnina van Moskve i automobila.

Pored toga, Fontanka je uspjela da stigne do čovjeka po imenu Aleksandar Polijakov, čiji broj pasoša nagovještava da se očigledno koristi od GRU-a, a koji je takođe navodio Horoševski autoput 76B kao svoju adresu na više dokumenata.

Prenijeli su i nekoliko izvoda iz telefonskog razgovora sa Polijakovom:

Gospodine, Polijakov, da li radite za obavještajnu službu?

  • Šta? Da li ste skrenuli s uma?

Ali naveli ste Horoševski autoput kao mjesto prebivališta?

  • U jednom trenutku, da.

Ali, to je sjedište GRU-a.

  • Da, pa šta? Odavno sam penzionisan. Samo pogledajte koliko imam godina. Rođen sam 1961. godine . [...]

Imate pasoš serije 65, izdat 2016. godine. Broj je veoma blizu onom koji imaju Boširoh i Petrov. Da li ste licno podnijeli prijavu za pasoš u kancelariji Federalne službe za migraciju u moskovskom sjevernom administrativnom okrugu? "

  • Da naravno. Ušao sam, podnio prijavu i dobio pasoš. Uradio sam to sam, kao i svaki običan građanin.

Kako objašnjavate to da je broj Vašeg pasoša tako blizu brojevima koji su izdati osobama koje su prethodno upisale Horoševski autoput 76B kao mjesto prebivališta?

  • Otkud bih ja to znao?

Iz Fontanke su takođe pitali Polijakova da li je upoznat sa čovekom po imenu Kuharuk, koji je dobio identičan pasoš (veb stranica ne nudi dodatne detalje o tom pasošu).

Poslije pauze, Polijakov je rekao da ne poznaje nikoga pod tim imenom.

"Šta je sledeće? Šta to ima veze sa mnom? Ovo su neka čudna pitanja. Ja sam običan građanin, nisam učinio ništa, ali stavljate me u položaj da se moram opravdati", kazao je potom.

U Insajderu vjeruju da izvještaj Fontanke potvrđuje njihova otkrića.

Bonus video: