Hoće li Sakašvili uvesti Ukrajinu u novi rat: Pridnjestrovlje kao Južna Osetija

"Region Odesa se graniči sa Pridnjestrovljem. Ako Sakašvili bude dodao ulje na vatru i započne konflikt u toj regiji, plamen bi mogao da se proširi na cijelu Moldaviju", piše ovaj list
72 pregleda 0 komentar(a)
Mihail Sakašvili, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Mihail Sakašvili, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2015. 17:34h

Postavljanje bivšeg predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija za guvernera Odese može da prouzorkuje konflikte u Moldaviji, pišu njemački mediji.

Kako se navodi, kao guverner Odese, Sakašvili mi mogao da prouzorkuje sukobe u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje (Transnistrija), piše njemački list “Die Tajgescajtung”, a prenosi B92.

Regija koju Moldavci zovu Transnistrija, a čiji je zvaničan naziv Pridnjestrovska Moldavska Republika je nepriznata država koja se na referendumu otcijepila od Moldavije 1990. godine.

Ovaj list navodi da u Odesi postoji strah da će Sakašvili započeti rat u Pridnjestrovlju, koristeći iste metode kao i 2008. godine u konfliktu sa Južnom Osetijom, kada je Gruzija napala "mali narod u srcu Kavkaza".

"Region Odesa se graniči sa Pridnjestrovljem. Ako Sakašvili bude dodao ulje na vatru i započne konflikt u toj regiji, plamen bi mogao da se proširi na cijelu Moldaviju", piše ovaj list.

Ovo bi moglo da dovede, kako se navodi, do eskalacije sukoba u regionu iz nekoliko razloga.

Prvo, Rumunija i Moldavija su veoma bliske, a u jednom trenutku su čak pomišljale na ujednjenje, služeći se njemačkim modelom.

Drugo, Ruminija je članica NATO, što znači, kako prenosi agencija "Sputnjik", da ako se Bukurešt uključi u konflikt, cijela alijansa bi mogla da je podrži.

Azerbejdžanski portal "Hakin" piše da ako se uzme u obzir da se u oblasti Pridnjestrovlje nalazi oko 1.200 pripadnika ruskih snaga, koji su zaduženi u toj oblasti od 1992. godine nakon rata koji je trajao dvije godine, umiješanost NATO-a, Rusije i Ukrajine na tom prostoru bi mogao da dovede do ozbiljnih posljedica.

"Čak i ako NATO i Rusija izbjegnu velike sukobe, novi guverner Odese mogao bi da dovede Ukrajinu do rata na dva fronta – jedan u Pridnjestrovlju, a drugi koji već postoji u Donbasu", navodi ovaj portal.

Prošlog mjeseca je Ukrajina odlučila da spriječi ulazak ruskih mirovnih snaga u Pridnjestrovlje, zbog kako su naveli zvaničnici, kršenja mirovnog sporazuma iz 1992. godine između Moldavije i Pridnjestrovlja.

"Ova odluka potkopava status Kijeva kao jednog od garanta mira u Pridnjestrovlju i može da dovede do sukoba u cijelom regionu", izjavila je ministarka spoljnih poslova Pridnjestrovlja Nina Šancki.

Kako navode zvaničnici Pridnestrovlja u nekoliko navrata su zabilježene aktivnosti i ukrajinske i moldavske strane u blizini ove oblasti.

Kako piše "Sputnjik", pitanje da da li će bivši gruzijski predsjednik poštovati sporazum o Pridnjestrovlju, ali i da su raniji primjeri pokazali da to možda neće biti slučaj, aludirajući na događaje u Južnoj Osetiji.

Bonus video: