Erdogan konačno progovorio o formiranju vlade: Ostaviti ego po strani

Ishodom glasanja, vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) ostala je bez većine, što se smatra snažnim udarcem za Erdogana i njegovu stranku utemeljenu u islamu, koja je na vlasti već 13 godina
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2015. 13:55h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas političke stranke u zemlji da brzo djeluju kako bi formirale novu vladu, poručivši da bi ego trebalo ostaviti po strani i da će istorija suditi svakome ko ostavi Tursku u procijepu.

U prvom javnom obraćanju poslije parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, Erdogan je rekao da se ne smije dozvoliti da bilo kakav politički razvoj ugrozi napredak Turske, prenio je Rojters.

On je istakao da će učestvovati u pronalaženju rješenja sa ovlašćenjima koja mu pruža Ustav.

"Svako bi trebalo da svoj ego ostavi po strani i vlada se mora formirati što prije, u okviru ustavnog procesa", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, okončavši skoro četvorodnevno ćutanje nakon što je vladajuća stranka izgubila većinu na izborima u nedjelju, prenosi AFP.

Ishodom glasanja, vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) ostala je bez većine, što se smatra snažnim udarcem za Erdogana i njegovu stranku utemeljenu u islamu, koja je na vlasti već 13 godina.

Prema izbornim rezultatima, AKP će imati 258 mesta u 550-članom parlamentu, dok će Republikanska narodna partija (ĆP) imati 132, a Partija nacionalističkog pokreta (MHP) i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) po 80 poslanika.

Izborni rezultat uveo je Tursku u period političke neizvjesnosti bez presedana otkako je AKP došla na vlast, te se sada ova zemlja suočava sa dvije opcije, od kojih jedna podrazumijeva koalicionu vladu, a druga - vanredne izbore.

Erdogan se juče neočekivano sastao sa visokim predstavnikom opozicione ĆP, u trenutku kada turske političke snage vagaju koalicione opcije poslije parlamentarnih izbora.

Bonus video: