OBNOVLJENI SKANDAL

Poljska: Objavljeni tajni snimci, četiri ministra podnijela ostavke

"Dok sam na dužnosti premijera, neću dozvoliti političke igre u vezi sa prisluškivanjem tokom izbornog perioda"
1 komentar(a)
tajna, tajna organizacija, Foto: Shutterstock
tajna, tajna organizacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.06.2015. 11:54h

Četiri poljska ministra i predsjednik parlamenta podnijeli su ostavke u jeku obnovljenog skandala u vezi sa tajnim snimcima njihovih razgovora.

U neočekivanom političkom metežu, ministri zdravlja, sporta, finansija i bezbjednosti, kao i predsjednik parlamenta Radek Sikorski, saopštili su juče da podnose ostavke za dobrobit Građanske platforme, samo četiri mjeseca pred opšte izbore, prenosi AP.

Premijerka Eva Kopač prihvatila je njihove ostavke, prema riječima njene portparolke, a vjerovatno će u ponedjeljak imenovati nove ministre.

"Dok sam na dužnosti premijera, neću dozvoliti političke igre u vezi sa prisluškivanjem tokom izbornog perioda", upozorila je Kopač objavljujući ostavke.

Ona se, u ime Građanske platforme, izvinila podržavaocima stranke koji su prošle godine sa gnušanjem slušali tajno snimljene razgovore.

Ostavke su uslijedile nakon što su ranije ove nedjelje na Facebooku nezakonito objavljeni podaci dobijeni u okviru istrage o prisluškivanju, koja je još u toku, što je pokrenulo pitanja o bezbjednosnim procedurama tokom osjetljivih istraga i zaštiti podataka.

Među objavljenim podacima su čak adrese i lični podaci zvaničnika koji su u sklopu istrage podvrgnuti ispitivanju.

Sikorski, koji je u vrijeme kada su snimci napravljeni bio ministar spoljnih poslova, četiri ministra u vladi i drugi zvaničnici tajno su snimani tokom privatnih sastanaka u restoranima u Varšavi 2013. i 2014. godine.

Snimci su tada objavljeni u jednom nedjeljniku, izazvavši među Poljacima gnjev zbog toga što političari, lobisti i privrednici debatuju o političkim manevrima i dogovorima dok večeraju najkvalitetnijeg jastoga, plaćenog novcem poreskih obveznika.

Sikorski je, podnoseći juče ostavku, rekao da to čini u interesu stranke koja je, kako je istakao, jedina politička snaga u Poljskoj koja je sposobna da sačuva međunarodnu reputaciju zemlje.

Bilježeći brz ekonomski uspon, Poljska je važan igrač u Istočnoj Evropi i značajan glas u Evropskoj uniji, a ovaj skandal bi mogao da takvu njenu poziciju ugrozi, upozorava američka agencija.

Mnogi politički analitičari navode da bi ovaj slučaj mogao da potkopa šanse vladajuće stranke na izborima koji će biti održani u jesen, a neki tvrde da su ostavke podnijete prekasno i da ih je premalo zvaničnika podnijelo da bi Građanska platforma mogla da očekuje izborni uspjeh.

Vladajuća stranka je pod pritiskom nakon neočekivanog poraza koji je prošlog mjeseca pretrpjela na predsjedničkim izborima, što je razotkrilo rastuće nezadovoljstvo Poljaka njenim političkim stavovima.