VRAĆANJE POVJERENJA

Poljska: Ostavke tri ministra i predsjednika parlamenta

Kopačeva je navela da novi državni tužilac treba da riješi slučaj curenja u javnost snimaka privatnih razgovora službenika vlade u dva restorana u Varšavi
0 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2015. 19:20h

Poljska premijerka Eva Kopač izjavila je danas da su ministri finansija, zdravlja i sporta, kao predsjednik parlamenta Radek Sikorski podnijeli ostavke.

Ona je istakla da želi da vrati povjerenje birača u vladajuću stranku Građanska platforma, koja gubi podršku, prema rezultatima posljednjih anketa, i to četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Kopačeva je navela da novi državni tužilac treba da riješi slučaj curenja u javnost snimaka privatnih razgovora službenika vlade u dva restorana u Varšavi.

Prisluškivanje ministara otkriveno je prošle godine i zbog toga je rekonstruisana vlada, a ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku.

Nekoliko stotina stranica dokumenata o istrazi, uključujući i lične podatke, objavljeni su na privatnom profilu na društvenoj mreži "Fejsbuk".

Portparol tužilaštva u Varšavi Przemislav Novak rekao je da je to slučaj nelegalnog objavljivanja povjerljivih informacija.

U skladu sa zakonom, dokumenta su bila dostupna osumnjičenima, tuženima i njihovim pravnim predstavnicima.