FORMIRANJE VLADE

Erdogan počeo razgovore sa opozicijom

Do nenajavljenog sastanka je došlo usred spekulacija da bi izlaz iz turskog političkog ćorsokaka mogla biti "velika koalicija" između CHP i AKP
0 komentar(a)
Denizom Bajkal, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Denizom Bajkal, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2015. 15:25h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas se iznenada sastao sa visokim predstavnikom opozicione Republikanske narodne partije (CHP), u trenutku kada turske političke snage vagaju koalicione opcije poslije parlamentarnih izbora.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu na izborima održanim u nedjelju, što se smatra snažnim udarcem za Erdogana i njegovu stranku utemeljenu u islamu, koja je na vlasti već 13 godina, prenosi AFP.

Erdogan, koji još nije javno govorio o rezultatima glasanja, dva sata je danas razgovarao u Ankari sa Denizom Bajkalom, koji je bio lider CHP do 2010. i ostao na visokom položaju u partiji.

Do nenajavljenog sastanka je došlo usred spekulacija da bi izlaz iz turskog političkog ćorsokaka mogla biti "velika koalicija" između CHP i AKP.

Po završetku sastanka, Bajkal je rekao novinarima da je Erdogan otvoren za sve oblike koalicije.

Bajkal je naveo da predsjednik, kako je primijetio, nema primjedbi na mogućnost formiranja opozicione koalicije koja ne bi uključila AKP.

"Političke stranke moraju da razgovaraju o pitanju koalicije. Predsjedništvo neće sprječavati konsenzus", rekao je Bajkal, dodavši da će obavijestiti lidera CHP Kemala Kilidždaroglua o rezultatima sastanka.

Bajkal (76), koji bi kao najstariji član parlamenta mogao da bude predsjednik skupštine, kazao je da se sa Erdoganom sastao na zatjev turskog predsjednika.

Ishod glasanja u nedjelju uveo je Tursku u period političke neizvjesnosti bez presedana otkako je AKP došla na vlast, te se sada ova zemlja suočava sa dvije opcije, od kojih jedna podrazumijeva koalicionu vladu, a druga - prijevremene izbore.

Prema izbornim rezultatima, AKP će imati 258 mjesta u 550-članom parlamentu, dok će CHP imati 132, a Partija nacionalističkog pokreta (MHP) i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) po 80.

Komentatori sada nagovještavaju da je opcija novih, vanrednih izbora sada u sijenci pokušaja da se pronađe rješenje za koaliciju, zaključuje francuska agencija.