EU podržava mir u Kolumbiji, želi da modrnizuje odnose s Kubom

"Podržavamo proces modernizacije Kube i želimo da zaključimo pregovore o okviru političkog dijaloga i saradnje", rekao je Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta
0 komentar(a)
Rafael Korea, Donald Tusk, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Rafael Korea, Donald Tusk, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2015. 16:18h

Zvaničnici Evropske unije najavili su danas na otvaranju samita EU sa zemljama Latinske Amerike i Kariba da će finansijski podržati Kolumbiju u razoružavanju gerile kada se postigne mirovni sporazum i izrazili želju za "modernizaciju" odnosa s Kubom.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea, koji predsjedava Zajednicom zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAC), je na zvaničnom otvaranju skupa u prisustvu četrdesetak šefova država i vlada kritikovao SAD zbog sankcija uvedenih Venecueli.

On se založio za ukidanje dekreta koji je početkom marta potpisao američki predsjednik Barak Obama kojim se jednostrano uvode sankcije Venecueli zbog, kako se navodi, prijetnje nacionalnoj bezbjednosti SAD.

"Taj dekret zasniva se na smiješnoj argumentaciji i flagrantno krši međunarodno pravo", rekao je Korea.

Samit EU-CELAC koji okuplja 61 delegaciju održava se danas i sjutra u Briselu. Cilj skupa, na kome su odsutni predsednici Venecuele i Kube, je jačanje komercijalnih i diplomatskih veza između dvije regije.

Venecuelu predstavlja potpredsjednik Horhe Areaza, a Kubu ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez.

"Podržavamo proces modernizacije Kube i želimo da zaključimo pregovore o okviru političkog dijaloga i saradnje", rekao je Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, koji predstavlja 28 zemalja članica EU.

Havana i Brisel održaće novu rundu pregovora iduće nedjelje u Briselu u nadi da se postigne sporazum prije kraja ove godine. Pregovaraće se o najosjetljivijim pitanjima kao što su ljudska prava i vladavine, gdje kubanska vlada traži uzajamno poštovanje i nemiješanje u unutrašnje stvari.

Evropljani su najavili čitav niz mjera za pomoć regiji, kao što je 118 miliona eura pomoći za investicije ili formiranje fonda za finansiranje projekata demilitarizacije naoružanih grupa u Kolumbiji ako se okončaju mirovni pregovori sa marksističkom gerilom Fark.

"Mi smo uz predsjednika Huana Manuela Santosa za uspostavljanje trajnog mira u Kolumbiji", rekao je Tusk.

Bonus video: