Putin: Rusija nema nikakve odnose sa G7

Rusija je 2014. godine isključena iz G8 zbog svoje uloge u ukrajinskoj krizi
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2015. 15:54h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas tokom posjete Italiji da njegova zemlja trenutno "nema nikakve odnose" sa Grupom sedam industrijski najrazvijenijih svjetskih privreda (G7), koju čine Italija, Francuska, Njemačka, Britanija, SAD, Japan i Kanada.

"Nemamo nikakve odnose sa G7. A kakve odnose uopšte možemo da imamo?", istakao je Putin na zajedničkoj konferenciji za štampu u Milanu sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

On je dodao da je Rusija predstavljala alternativni stav dok je bila članica G8, ali su druge svjetske sile tada zaključile da im više nije potrebno alternativno stajalište, prenio je Rojters.

"Ukoliko naši partneri žele, mi možemo da razvijamo odnose sa bilo kojom članicom G7 na bilateralnoj bazi", istakao je Putin, dodavši da je G7 neformalni klub i da Rusija nastavlja sa članstvom u drugim, širim, organizacijama, poput G20.

Rusija je 2014. godine isključena iz G8 zbog svoje uloge u ukrajinskoj krizi.

Putin je u Milanu takođe rekao da je za okončanje sukoba na istoku Ukrajine između proruskih i ukrajinskih snaga ključna potpuna primjena sporazuma o prekidu vatre, postignutog u februaru.

Zvanična Moskva odbacuje optužbe da je odgovorna za neuspjeh u primjeni primirja, ističući da vlasti u Kijevu ne ispunjavaju svoje obaveze preuzete dogovorom postignutim u Minsku.

Bonus video: