Gasprom pregovora s učesnicima Južnog toka o troškovima

Projekat Južni tok je bio procijenjen na 15,5 milijardi eura i predviđen za isporuku 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje balkanskim i evropskim zemljama
1 komentar(a)
Južni tok, Foto: Shutterstock
Južni tok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.06.2015. 16:06h

Gasprom nastavlja pregovore s učesnicima projekta Južni tok o pitanju investicionih troškova, rekao je danas u Državnoj dumi ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

On je objasnio da se radi o troškovima nastalim u okviru priprema za izgradnju morskod dijela gasovoda.

Kako je ranije javila agencija Tas, krajem decembra 2014. godine Gasprom je potpisao sporazume s Enijem, Vinteršelom i EDF-om o preuzimanju od njih 50 odsto akcija kompanije Saut strim transport, zajedničke kompanije osnovane za izgradnju morskog dijela Južnog toka.

Udio Gasproma prilikom osnivanja te kompanije bio je 50 odsto, italijanskog Enija 20 odsto, a francuske energetske kompanije EDF i njemačkog Vinteršela, po 15 odsto svaka.

Početkom decembra predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da "u sadašnjim uslovima Rusija neće realizovati Južni tok", a nakon toga je i šef Gasproma potvrdio da taj projekat nije više aktuelan i da je zatvoren.

Projekat Južni tok je bio procijenjen na 15,5 milijardi eura i predviđen za isporuku 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje balkanskim i evropskim zemljama.

Bonus video: