Evropski parlament za odlučno preispitivanje odnosa s Rusijom

"Sa agresijom protiv Ukrajine i aneksijom Krima ruski lideri su doveli naše odnose do raskršća. Sada je na Kremlju da odluči u kom pravcu će ti odnosi krenuti", da li će se vratiti saradnji ili će krenuti ka još većoj izolaciji, rekao je konzervativni europoslanik Gabrijelius Landbergis
3 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.06.2015. 14:43h

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se poziva EU da "odlučno preispita" svoje odnose sa Rusijom kao reakciju na njenu "agresiju protiv Ukrajine, i miješanja Moskve u evropsku politiku".

Rezoluciji koja je usvojena sa 494 glasa za, 135 protiv i 69 uzdržanih.

Kako se kaže u rezoluciji, europoslanici na ovaj način žele da osude Rusiju zbog njenog "namjernog kršenja demokratskih principa, fundamentalnih vrijednosti i međunarodnog prava svojim nasilnim i destabilizujućim akcijama prema susjedima".

"Sa agresijom protiv Ukrajine i aneksijom Krima ruski lideri su doveli naše odnose do raskršća. Sada je na Kremlju da odluči u kom pravcu će ti odnosi krenuti", da li će se vratiti saradnji ili će krenuti ka još većoj izolaciji, rekao je konzervativni europoslanik Gabrijelius Landbergis, iz Litvanije, koji je predlagač ove neobavezujuće rezolucije za države članice.

Europoslanici su pozvali vlade EU zemalja da izbjegavaju sklapanje bilateralnih sporazuma sa Rusijom koji bi mogli da naruše jedinstvo Unije naspram Moskve. Rezolucija je donijeta na dan zvanične posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Italiji gdje ga je primio premijer Mateo Renci. Takođe može da se odnosi na pregovore u toku između Rusije i Grčke o izgradnji gasne konekcije.

Oni su osudili i "miješanje Rusije u demokratije EU" posebno "podržvanjem i finansiranjem radikalnih i ekstremističkih partija", i zatražili od Evropske komisije da uvede mehanizam za nadzor finansijske, političke i tehničke pomoći koju Rusija daje političkim strankama i drugim organizacijama EU.

Francuski Nacionalni front, čija predsjednica Marin Le Pen je nedavno posjetila Moskvu, redovno hvali Vladimira Putina zbog čega je kritikuju socijalisti.

Europoslanici su na kraju osudili rusku crnu listu kojom je zabranjen ulazak u Rusiju za 89 političara i funkcionera EU.

Bonus video: