Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici

U Srebrenici je, 1995. godine, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, a Međunarodni sud pravde je taj zločin kvalifikovao kao genocid
75 pregleda 11 komentar(a)
Srebrenica, godišnjica genocida, Sarajevo, Foto: Reuters
Srebrenica, godišnjica genocida, Sarajevo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2015. 08:41h

Velika Britanija priprema rezoluciju koju bi trebalo da usvoje Ujedinjene nacije (UN) i kojom bi 11. jul bio proglašen za dan sećanja na zločin počinjen u Srebrenici tokom rata devedesetih.

U Srebrenici je, 1995. godine, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, a Međunarodni sud pravde je taj zločin kvalifikovao kao genocid.

Kako prenose mediji u Srbiji, plan je da rezolucija bude usvojena uoči obilježavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici.

Navodi se da u pripremi tog dokumenta, pored VB, učestvuju i Holandija i Sjedinjene Američke Države.

Mediji spekulišu da bi, pored proglašenja 11. jula međunarodnim danom pomena na žrtve genocida, rezolucijom bilo definisano da se u obrazovni sistem Bosne i Hercegovine i drugih država uvrsti gradivo koje će srebreničke zločine okarakterisati kao genocid.

Skupština Srbije usvojila je, 2010. godine, Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, ali ne pominje termin genocid.

Evropski parlament (EP) je, 2009. godine, usvojio Rezoluciju kojom se pozivaju države članice Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana, da proglase 11. jul danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Crnogorski parlament je, iste godine, usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici.

Bonus video: