Cipras: Ako se ne dogovorimo, to je početak kraja eurozone

Grčki premijer ocijenio je da bi neuspjeh u Grčkoj neizbježno doveo do toga da finansijska tržišta pronalaze novu slabu kariku eurozone
6 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2015. 10:36h

Nepostizanje sporazuma s Grčkom značilo bi "početak kraja" eurozone, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras.

"Mislim da je to očigledno. To bi značilo početak kraja zone eura", rekao je Cipras u intervjuu za Korijere dela sera.

Grčki premijer ocijenio je da bi neuspjeh u Grčkoj neizbježno doveo do toga da finansijska tržišta pronalaze novu slabu kariku eurozone.

"Ako Grčka bankrotira, tržišta će odmah krenuti u potragu za drugim (plijenom)", rekao je Cipras, misleći na Španiju ili na Italiju.

"Ako evropski lideri ne mogu da riješe problem kao što je problem Grčke, koja čini dva odsto njene ekonomije, kakva će reakcija tržišta biti u slučaju zemalja koje će se suočiti s mogo većim problemima, poput Španije ili Italije koja ima javni dug od 2.000 milijardi eura", upitao se Cipras.

Premijer je takođe izrazio uvjerenje da je sporazum Grčke i njenih međunarodnih povjerilaca "vrlo blizu".

"Najvažnije je postići sporazum kako bi Grčka, s konkurentnom privredom, povratila svoje mjesto na tržištu", rekao je Cipras.

Povodom predloga EU i MMF-a u vezi s Grčkom, Cipras je rekao da je nezamislivo da se od vlade u Atini traži da, poslije pet godina štednje, smanji najniže penzije i naknade za najsiromašnije građane.

Cipras je plan kreditora za reforme koje bi trebalo da usvoji grčki parlament i prošle nedjelje ocijenio "apsurdnim".

Grčka je, kako je danas saopšteno iz evropskih izvora, podnijela kontrapredlog sporazuma s kreditorima.

Atina je za 30. jun odložila isplatu rate kredita od 1,6 milijardi eura MMF-u. Uslov za isplatu je da Atina od svojih povjerilaca dobije posljednju tranšu kreditne pomoći od 7,2 milijarde eura.

Bonus video: