Češka: Napad Molotovljevim koktelom na kuću ministra

Ministar unutrašnjih poslova Hovanec moguće pošiljaoce kapsula sa cijanidom vidi ili među bosovima narko mafija, ili među islamskim teroristima zbog češke pomoći Kurdima
0 komentar(a)
Martin Stropnjicki češki ministar, Foto: Beta-AP
Martin Stropnjicki češki ministar, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.06.2015. 07:16h

Kuća češkog ministra odbrane Martina Stropnjickog na periferiji Praga napadnuta je Molotovljevim koktelima.

Češko Ministarstvo odbrane je saopštilo da ministar u tom trenutku nije bio kod kuće, ali su u bili prisutni članovi njegove porodice.

"Javnost je obaviještena sa zakašnjenjem u interesu istrage", objasnio je sinoć portparol Ministarstva Jan Pejšek u izjavi o napadu s dvije boce sa zapaljivom mješavinom izvedenim u nedelju, u kojem niko nije povrijeđen.

Ministru je pojačano obezbjeđenje, a istragu su povele i civilna, i vojna policija.

"Takve stvari se na sreću na češkoj političkoj sceni ne dešavaju često. Na žalost to govori o radikalizaciji određenih idejnih grupa koje se suprotstavljaju vrijednostima za koje se zalažemo", kazao je Stropnjicki povodom napada na njegovu kuću.

Češkim ministrima od novembra prošle godine stižu anonimne pošiljke iz inostranstva sa otrovom u smrtonosnim dozama, kako su pokazale analize u laboratoriji.

Septembra prošle godine je predsjedniku Češke Milošu Zemanu i premijeru Bohuslavu Sobotki stigla anonimna pošiljka s praškom, ali bezopasnim i prijetnjom u ime Islamske države zato što je Češka iračkim Kurdima poslala višak starog oružja.

Pisma sa otrovom u ubistvenim dozama dobili su ministar unutrašnjih poslova i finansija, Milan Hovanec i Andrej Babiš, a zbog slične sumnjive anonimne pošiljke proljetos je evakuisano osoblje iz zgrade Organizacija za pomoć izbjeglicama u Pragu.

Ministar unutrašnjih poslova Hovanec moguće pošiljaoce kapsula sa cijanidom vidi ili među bosovima narko mafija, ili među islamskim teroristima zbog češke pomoći Kurdima.

Bonus video: