Varufakis upozorava na istorijski neuspjeh evropskih lidera

Varufakis je u debati koju je juče organizovala fondacija bliska Njemačkoj konfederaciji sindikata rekao da je "brzo potreban dogovor" Atine s povjeriocima i kreditorima
4 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2015. 07:05h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je u Berlinu da će evropski lideri, uključujući grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, zabilježiti istorijski "neuspjeh" ukoliko ne dođe do dogovora Atine i njenih poverilaca.

Varufakis je u debati koju je juče organizovala fondacija bliska Njemačkoj konfederaciji sindikata rekao da je "brzo potreban dogovor" Atine s povjeriocima i kreditorima - Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom komisijom.

Po njegovima rječima, "ukoliko dogovora ne bude, istorija će zabilježiti neuspjeh političara".

"Istorija će u tome vidjeti neuspjeh: moj, (njemačkog ministra finansija) gospodina (Volfganga) Šojblea, (njemačke kancelarke) gospođe (Angele) Merkel, (grčkog premijera) Alekisa Ciprasa, (predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda) Junkera", rekao je grčki ministar finansija pred oko 100 okupljenih na skupu u Berlinu.

Vrijeme za nalaženje rješenja ističe pošto Grčka mora da do 30. juna plati ratu kredita od 1,6 milijardi eura MMF-u koji joj je odobrio da plati sve odjednom, a ne u četiri dijela kako je bilo predviđeno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da "nema puno vremena" za postizanje sporazuma o finansijskoj pomoći Grčkoj.

Na samitu Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja Merkel je u ponedjeljak rekla da Grčka treba da prihvati mjere za popravljanje svojih finansija i ekonomije u pregovorima s međunarodnim kreditorima, a Obama dodao da grčka vlada mora sprovesti ekonomske reforme koje zahtjevaju teške političke odluke da bi prevazišla zastoj u pregovorima s međunarodnim kreditorima i da bi zaštitila svjetsko finansijsko tržište.

Bonus video: