Crveni karton za Erdogana: Niko neće koaliciju sa AK partijom

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima na parlamentarnim izborima AKP je osvojila 40,9 odsto glasova, ali je izgubila apsolutnu većinu u zakonodavnom tijelu, osvojivši tek 258 od 550 poslaničkih mandata
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2015. 11:35h

Prvi put od dolaska na vlast 2002. godine u Turskoj, Partija pravde i razvoja (AKP) poslije izbora u nedjelju i gubitka apsolutne većine u parlamentu, biće prinuđena da formira koaliciju sa nekom od opozicionih stranaka, koje u prvom trenutku to odbijaju, najavljujući moguću političku nestabilnost i potrebu ponavljanja izbora.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da nijedna partija nije osvojila mandat da bi vladala sama, pozivajući sve političke partije da rade na očuvanju klime poverenja i stabilnosti u zemlju.

AKP je već izrazila spremnost za formiranje koalicione vlade.

Potpredsjednik vlade Numan Kurtulmuš pred zasijedanje izvršnog odbora AKP izrazio je uvjerenost da će premijer Ahmet Davutoglu "uspjeti da u zakonom određenom roku formira koalicionu vladu", ističući da bi održavanje vanrednih parlamentarnih izbora bila "krajnja varijanta", prenijele su agencije.

"Prvo će biti razmotreno pitanje koalicije", rekao je Kurtulmuš.

Prema njegovim riječima, partije zajedno treba da se bave formiranjem koalicije, jer je to "znak uvažavanja volje naroda u zemlji u kojoj postoji čvrst demokratski sistem".

"Bez učešća AKP ne može biti vlade", rekao je Kurtulmuš, a prenosi Rojters.

Turski vicepremijer dodao je da na toj stranci počiva odgovornost za dovršetak započetih reformi, kojima će morati da se bavi vlada.

"Turskoj treba novi ustav. Treba uvažavati volju naroda, i na kraju, preći u novi demokratski sistem", rekao je on.

S druge strane, ministar energetike i prirodnih resursa Taner Jildiz nije isključio mogućnost prijevremenih izbora, ističući da AKP "neće škoditi svojim interesima radi udovoljavanja želja druge partije", prenio je TAS S.

"Sve stranke će raditi ono što je potrebno da bi formirale koalicionu vladu. Poslije toga vlada će ili biti formirana, ili u skladu sa ustavom mogu biti proglašeni vanredni parlamentarni izbori", rekao je on, pripisujući odbijanje opozicionih stranaka učešće u koaliciji "postizbornoj groznici".

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima na parlamentarnim izborima AKP je osvojila 40,9 odsto glasova, ali je izgubila apsolutnu većinu u zakonodavnom tijelu, osvojivši tek 258 od 550 poslaničkih mandata.

Republikanska narodna stranka (ĆP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) povećali su broj poslanika u odnosu na izbore iz 2011, i osvojili 132, odnosno 80 poslaničkih mandata.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) na četvrtom je mjestu sa osvojenom podrškom od 13,1 odsto birača i 80 poslaničkih mjesta.

Lideri opozicije kategorički su odbacili mogućnost stupanja u koaliciju sa AKP, a Frans pres prenosi da opoziciona i antivladina štampa ocjenjuje poslije "iznenadnog poraza" AKP da se zemlja suočava sa nedjeljama političke nesigurnosti i mogućnošću ponavljanja izbora.

Tri su mogućnosti - koalicija, manjinska vlada AKP ili prijevremeni izbori, piše "Hurijet" na naslovnoj strani a protivnici Erdogana ističu da je on "dobio crveni karton od birača".

Sve tri opozicione stranke su izrazile protivljenje koaliciji sa AKP, nakon što je Erdogan vodio oštru i konfrontacionu kampanju u korist vladajuće stranke, odbacujući neutralnost, navodi Asošijeted pres.

Analitičari vide nacionalističku MHP kao najvjerovatnijeg koalicionog partnera AKP u novom sazivu parlamenta, ali "ona zvuči kao nesklona radu sa vladajućom strankom, i sugeriše da bi Turska mogla da održi prijevremene opšte izbore".

"Niko nema pravo da kažnjava Tursku manjinskom vladom AKP. Kad god da mogu da budu održani prijevremeni izbori, neka se dogode", rekao je lider MHP Devlet Bahčeli.

Glavna opoziciona stranka ĆP sugerisala je da njoj treba da bude povjeren zadatak formiranja vlade, navodi AP.

Prokurdska HDP koja je premašila cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament "zalupila je vrata" koaliciji ili neformalnom dogovoru o podršci manjinskoj vladi, navodi američka agencija.

"Obećali smo našem narodu da nećemo formirati internu ili eksternu koaliciju sa AKP", rekao je partijski lider Selahatin Demirtaš, kojeg poslije izbora mnogi nazivaju pobjednikom, "novom zvijezdom turske politike" i "kurdskim Obamom".

Agencije najavljuju da će Davutoglu danas okupiti njegov kabinet kako bi se razmotrile opcije partije po okončanju 13-godišnje samostalne vladavine.

Rojters javlja da će se Davutoglu sresti i sa Erdoganom, koji je pozvao na očuvanje povjerenja i stabilnosti u zemlji.

"Volja našeg naroda je iznad svega ostalog", rekao je u saopštenju turski predsjednik, prvi put komentarišući rezultate izbora.

"Vjerujem da će rezultate, koje ne daju mogućnost nijednoj stranci da formira sama vladu, svaka partija procijeniti na ispravan i realan način", rekao je Erdogan, za kog opozicioni analitičari navode da je "gubitnik" a zapadne agencije navode da je "ukoren" zbog ambicija da proširi izmjenom ustava svoja ovlašćenja u novom predsjedničkom sistemu.

AFP navodi da je po rezultatima trijumfovala prokurdska HDP, koja se u kampanji predstavljala kao izvorno turska partija i obraćala ne samo Turcima, a i da je harizmatični partijski lider Demirtaš ostvario ličnu pobjedu.

"Kao narod Turske koji je pod pritiskom, koji želi pravdu, mir i slobodu, postigli smo danas ogromnu pobjedu", rekao je Demirtaš, koji je zbog retoričke vještine prozvan "kurdskim Obamom".

Demirtaš je obećao stvaranje "snažne i časne opozicije".

Mediji prenose da su izbori za 25. saziv turskog parlamenta "istorijski" zbog izbora 96 žena, u odnosu na sadašnji saziv sa 79 parlamentarki, kao i da je među poslanicima HDP Dilek Odžalan, nećaka lidera zabranjene Radničke partije Kurdistana, Abdulaha Odžalana.

Konačni rezultati izbora treba da budu proglašeni u periodu od 10 do 12 dana, a Turska ima 45 dana rok za formiranje nove vlade po potvrđivanju konačnih zvaničnih rezultata.

Galerija

Bonus video: