Merkel liderima G7: Posvetite se smanjenju emisije CO2

"Ukoliko se implementira "Minsk", i sankcije će biti ukinute. Uvijek smo govorili da postoji veza između sporazuma iz Minska i produženjem sankcija, i u skladu s tim sa mogućnošću njihovog ukidanja", rekla je Merkelova a prenosi TAS S
0 komentar(a)
Samit G7, Foto: Beta-AP
Samit G7, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.06.2015. 10:55h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas lidere Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja (G7) da se posvete ciljevima za smanjenje emisije štetnih gasova.

Tema klimatskih promjena dominirala je na današnjem samitu G7 u bavarskim Aplima, a predstavnici Japana su se juče založili za to da članice G7 postave sopstveni cilj za smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2), javlja agencija Rojters.

I francuski predsjednik, Fransoa Oland, koji će u decembru biti domaćin samita Ujedinjenih nacija o borbi protiv klimatskih promjena, takođe se nada obećanju članica G7 da će do sredine ovog vijeka smanjiti zavisnost od fosilnih goriva, kao i da će finansijski pomoći u pružanju podrške siromašnijim državama da transformišu sopstvene energetske sektore kako bi smanjile emisije CO2.

Sankcije Rusiji će biti ukinute kada nestanu razlozi zbog kojih su uvedene

Merkel je izjavila i da očekuje da će lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) poslati "jedinstven signal" da će sankcije protiv Rusije biti ukinute kada nestanu razlozi zbog kojih su one uvedene, odnosno ako se sprovede mirovni sporazum za istok Ukrajine postignut u Minsku i problemi budu riješeni, prenijele su agencije.

U intervjuu njemačkom TV kanalu ZDF, datom na samitu G7 koji se juče i danas održava na jugu Njemačke, Merkelova je rekla da sankcije nisu same sebi cilj, prenio je Asošijeted pres.

"Imamo šansu ako svi učine napor - to je donekle u rukama Rusije i, naravno, Ukrajine", kazala je ona.

"Ukoliko se implementira "Minsk", i sankcije će biti ukinute. Uvijek smo govorili da postoji veza između sporazuma iz Minska i produženjem sankcija, i u skladu s tim sa mogućnošću njihovog ukidanja", rekla je Merkelova a prenosi TAS S.

Ruska agencija prenijela je dio izjave njemačke kancelarke TV kanalu ARD da u odnosima Rusije i Zapada postoje problemi koje je veoma teško riješiti.

"Trenutno postoji prepreka, i ja ne vidim da ona može biti prevaziđena", rekla je Merkelova, navodeći pritom, da Moskva ostaje partner pri rješavanju nekih međunarodnih kriza i da Zapadu treba saradnja sa Rusijom radi rješavanja problema kao što su konflikt u Siriji i iranski nuklearni program.

Agencije su ranije danas prenijele saopštenje Bijele kuće da su o krizi u Ukrajini razgovarali Merkelova i američki predsjednik Barak Obama i da su se "složili da bi trajanje sankcija Rusiji trebalo da bude jasno povezano sa njenim potpunim ispunjenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine".

Bonus video: