Kameron: Šaljemo 125 vojnika u Irak

"Telegraf" je naveo da će britanski vojnici u Iraku biti raspoređeni u vojne baze širom zemlje i neće učestvovati u borbenim misijama
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: BETA
Dejvid Kameron, Foto: BETA
Ažurirano: 08.06.2015. 07:34h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas na samitu lidera zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) u Njemačkoj da će poslati više od 100 britanskih vojnika u Irak da bi pomogli borbu protiv terorističke organizacije Islamska država.

Kameron je rekao da će u Irak biti upućeno 125 vojnika, prenio je "Telegraf", navodeći da to znači da će ukupno 900 britanskih vojnika biti angažovano u borbi protiv Islamske države na Bliskom istoku.

"Telegraf" je naveo da će britanski vojnici u Iraku biti raspoređeni u vojne baze širom zemlje i neće učestvovati u borbenim misijama.

Kameron je ovu odluku donio na zahtjev iračkog premijera Hajdera Abadija.

Najmanje 700 britanskih boraca, među kojima ima dosta studenata i tinejdžera, otišlo je u Siriju i Irak da se bori u redovima Islamske države. Od njih, oko polovine se vratilo u Britaniju, dodaje "Telegraf".

Britanski list navodi da specijalne snage i agenti obavještajne službe tragaju za najtraženijim od tih boraca Mohamedom Emvazijem, bivšim lodnoskim studentom poznatom kao "Džihadi Džon", koji je pogubio nekoliko talaca iz zapadnih zemalja.

Bonus video: