Fico: Ne čudi što je Rusija odgovorila crnom listom na sankcije EU

"U Rusiju putuju i drugi lideri EU i ne znam zašto bi trebalo da se plašim da nekuda putujem. Ako neko misli da će me neko u Evropi grditi zbog tog puta, ljuto se vara", rekao je Fico
1 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2015. 12:43h

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas televiziji TA3 da Evropa ne treba da se čudi što Rusija reaguje svojom crnom listom Evropljana na sankcije koje je Rusima uvela Evropska unija.

"Kada neko priča o listi, a nisam advokat ni Rusije, ni bilo čiji, sjećam se jedne druge liste - spiska političara Ruske Federacije koji ne mogu da putuju u EU. Ako mi zabranimo nekome da putuje u Evropu, nemojmo se čuditi što i Rusija ima svoju listu. Ja na njoj ne vidim nijednog premijera ili ljude na funkcijama", kazao je Fico slovačkoj informativnoj televiziji.

Premijer je, kao i ranije šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, dodao da su takvi spiskovi nepoželjnih osoba uobičajena diplomatska praksa.

Robert Fico odbio je oštre kritike opozicije i slovačkih medija jer je početkom mjeseca putovao u Moskvu u ovom trenutku zategnutih odnosa, nakon što je objavljena crna lista 89 Evropljana nepodobnih da uđu u Rusiju, doduše bez ijednog Slovaka, dok je za persona non grata Rusija označila četvoricu čeških i čak 18 poljskih političara i poslanika.

"U Rusiju putuju i drugi lideri EU i ne znam zašto bi trebalo da se plašim da nekuda putujem. Ako neko misli da će me neko u Evropi grditi zbog tog puta, ljuto se vara", rekao je Fico.

Slovački premijer odbio je i optužbe što u Moskvi tokom susreta s premijerom Dmitrijem Medvedevom i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom nije ni pomenuo kontroverzni dokumentarni film, emitovan u maju na ruskoj televiziji Rosija 1, koji je invaziju trupa Varšavskog pakta na Čehoslovačku avgusta 1968. godine i sovjetsku okupaciju zemlje dugu čak dvije decenije označio, umjesto za zločin, za prijateljsku pomoć da se Čehoslovačka odbrani od navodne agresije NATO-a.

"Neprestano ponavljam da je 1968. godine zaustavljen proces preporoda. Nikada to ne mogu da odobrim", rekao je danas Fico i podsjetio da je po dogovoru, šef diplomatije Miroslav Lajčak izrazio ruskoj strani oštar protest u ime cijele slovačke vlade.

"Kome da se pravdam što sam bio u Rusiji da trgujem? Svejedno mi je da li se to novinarima sviđa ili ne. Za mene ja važno šta na to kaže slovačka javnost", kazao je Fico.

Bonus video: