Kameron: Evropa mora ostati ujedinjena zbog sankcija Rusiji

"Sankcije utiču na sve zemlje. Ali Britanija nije dozvolila da naša superiornost u finansijskim uslugama stane na put oštrom odgovoru na agresiju koju podržava Rusija i mislim da ni druge zemlje ne bi trebalo to da dozvole", kazao je Kameron
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2015. 12:08h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da Evropa mora ostati ujedinjena da bi sankcije Rusiji ostale na snazi uprkos eventualnim problemima koje su one izazvale zemljama EU, apelujući na G7 da pošalje oštru poruku o Ukrajini.

"Moramo se pobrinuti da Evropa ostane ujedinjena", rekao je Kameron novinarima u Krinu u Njemačkoj gdje se održava samit G7.

"Sankcije utiču na sve zemlje. Ali Britanija nije dozvolila da naša superiornost u finansijskim uslugama stane na put oštrom odgovoru na agresiju koju podržava Rusija i mislim da ni druge zemlje ne bi trebalo to da dozvole", kazao je Kameron, prenio je Rojters.

Merkel: SAD su naš ključni partner. Obama: Kako se suprotstaviti ruskoj agresiji

Pred početak samita G7 u bavarskim Alpima, njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je SAD kao "prijatelja i ključnog partnera" Njemačke, uprkos povremenim "razlikama u mišljenju" .

"Iako je tačno da mi ponekad imamo različita mišljenja, SAD su, ipak, naš partner i to ključni partner sa kojim blisko sarađujemo", kazala je ona, prenio je AFP.

Američki predsjednik Barak Obama je izjavio da će lideri na samitu razgovarati o tome kako da se suprotstave ruskoj "agresiji" u Ukrajini, kao i o prijetnjama od ekstremizma i klimatskih promjena.

"Naredna dva dana u Šlos Elmauu ćemo razgovarati o zajedničkoj budućnosti, globalnoj privredi koja otvara nova radna mjesta i mogućnosti, održavanju jake i prosperitetne EU, sklapanju novih trgovinskih partnerstava između Amerike i Evrope, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini, pretnjama - od nasilnog ekstremizma do klimatskih promena", poručio je Obama uoči početka samita.

"Po pitanju svih ovih tema veoma smo zahvalni za partnerstvo i liderstvo vaše kancelarke Angele Merkel", dodao je Obama, prenio je Rojters.

U Dvorcu Elmau, oko 100 kilometara od Minehna na jugu Njemačke, danas počinje dvodnevni samit šefova država i vlada Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, pod motom "Razmišljati unaprijed, djelovati zajedno".

Domaćin skupa, njemačka kancelarka Angela Merkel predviđa ambiciozan program na samitu tokom kojeg će biti razmotreni terorizam, situacija u istočnoj Ukrajini, klimatske promjene i zdravstvene krize, poput nedavne epidemije ebole u zapadnoj Africi, globalni ekonomski rast i trgovinski sporazumi.

Demonstranti koji su protiv održavanja ovog skupa posijedali su na put koji vodi do luksuznog hotela u kome će se lideri G7 sastati i tako ih prinudili ih da dođu do odredišta helikopterom.

Policija je blokirala demonstrante koji se nalaze na putu koji vodi iz Garmiš-Partenkirhena, spriječivši ih da priđu bliže hotelu Šlos Elmau, prenio je Rojters.

Bavarska policija je saopštila da je na putu sjedjelo 12 demonstranata, a nakon razgovora sa policijom njih sedam se dobrovoljno udaljilo dok su policajci morali da odvuku preostalih pet.

Policija njemačke savezne države Bavarske saopštila je da je mobilisala 17.000 policajaca iz cijele zemlje.

G7 čine Velika Britanija, Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan i SAD.

Posljednji samit te grupe u Njemačkoj bio je 2007. godine.

Bonus video: