Ukrajina: Selo Širokino, mjesto u kome primirje ne važi

Prema dogovoru iz Minska teška artiljerija kalibra 120 trebalo je davno da bude povučena. Obije strane tvrde da ona druga strana to nije učinila
68 pregleda 3 komentar(a)
Ukrajina, ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 16:22h

Žitelji ukrajinskog grada Mariupolja navikli su da uveče, a ponekad i ujutru iz pravca sela Širokino čuju artiljerisku paljbu, piše B92.

I proruski pobunjenici i ukrajinske snage tvrde da ne počinju oni prvi i da ne upotrebljavaju tešku artiljeriju.

Primirje u Ukrajini, ali u selu Širokino kod Mariupolja ne postoji već mjesecima. Linija fronta je na nekih 500 metara i ne pomjera se. S druge strane je neprijatelj.

"Većina su pripadnici ruske vojske, ako ne aktivni to oni koji su se deaktivirali bivši pa su ih ili unjamili ili su došli da ratuju iz neih svojih razloga. Mi presecamo njihovu komunikaciju i čujemo karakterističan ruski iz Rusije i vojnu terminologiju”, navodi Sergej “Grin”, zamjenik komandanta 8. čete Arata, a prenosi novinar B92 koji je na licu mjesta.

Prema dogovoru iz Minska teška artiljerija kalibra 120 trebalo je davno da bude povučena. Obije strane tvrde da ona druga strana to nije učinila.

"Protiv njihovih 120 mm mi imamo samo našu volju i motivaciju - mi smo na našoj zemlji jer ukrajinska armija je prema dogovoru u dogovorenom roku odvukla tešku artiljeriju na dogovorenu distancu”, kaže Andrej “Červenj”, komandant 8. čete Arata.

Ovaj dio drže borci Desnog sektora – organizacije koju često nazivaju neonacističkom i ultradesnom i koja je kontroverzna i u samoj Ukrajini.

Dobrovoljci iz Desnog sektora sada se bore u okviru drugih dobrovoljačkih bataljona pod jedinstvenom komandom ukrajinskog ministarstva odbrane.

Upravo su dobrovoljci ti koji drže prvu liniju. Među njima ima i penzionisanih oficira i onih koji vojsku u mirno vrijeme nijesu služili.

Dobrovoljci drže i pozicije sedam kliometara dalje i osnova su odbrane Mariupolja. Ovdje bataljon "Feniks" čuva plažu koja je minirana.

"Separatisti sada već imaju katere sa artiljerijskim instalacijama, raketnim bacačima. Drugo, ovdje je dubina takva i dno takvo da dozvoljava iskrcavanje i desant sa velikog broda. A ne treba isključiti ni eventualnu mogućnost da zvanična ruska vojska riješi da napadne", kaže Jevgenij “Carinik” zamjenik komandanta jedinice bataljona "Feniks".

I borci kod Širokinog i oni na pozicijima oko grada tvrde da neće dozvoliti da Mariupolj osvoje pobunjenici i povežu svoje teritorije sa Krimom i otvore dalje put ka drugim oblastima istočne Ukrajine.

Mariupoljski front otvoren je prošlog ljeta kada su pobunjenici iznenada zauzeli Novoazovsk, gradić na moru na granici sa Rusijom, koji je udaljen oko 40 kilometara od grada.

Bonus video: