Merkel: Rusija se nije približila zajedničkim predstavama G-7

Na pitanje da li je G-7 još u skladu sa vremenom, budući da bi trebalo da okuplja ekonomski najače zemlje a ako se pogleda Italija, Francuska i Kanada, to više nije tačno, Merkelova je rekla da Grupa okuplja demokratske države koje dijele iste vrijednosti i da su to države "koje su uprkos svemu i ekonomski još uvijek vrlo važne"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 15:10h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se Rusija proteklih godina sigurno nije "približila predstavama" koje su zajedničke za Grupu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7).

"Kada je Rusija primljena, mislilo se da možda ipak ima više toga zajedničkog, upravo s obzirom na njen trud u oblasti odbrane, mislim pritom na partnerstvo NATO i Rusije", rekla je Merkelova u intervjuu "Dojče veleu" uoči samita G7, odgovarajući na pitanje da li Rusija pripada "toj zajednici vrijednosti".

Merkelova je kazala da, međutim, Rusija ostaje važan partner u drugim formatima - Normandijskom u kom predstavnici Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije diskutuju o krizi u Ukrajini, kao i u Grupi P5+1 (pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti i Njemačka) koja razgovara o iranskom nuklearnom programu.

"I kod traženja rješenja za sirijski građanski rat hoćemo i moramo da uključimo Rusiju. Rusija nam je potrebna. Želim samo da podsjetim: uklanjanje hemijskog oružja iz Sirije uspjelo je samo uz pomoć Rusije. Dakle, mi ćemo takođe razgovarati o tome u šta ćemo uključiti i Rusiju", rekla je njemačka kancelarka.

Na pitanje da li je G-7 još u skladu sa vremenom, budući da bi trebalo da okuplja ekonomski najače zemlje a ako se pogleda Italija, Francuska i Kanada, to više nije tačno, Merkelova je rekla da Grupa okuplja demokratske države koje dijele iste vrijednosti i da su to države "koje su uprkos svemu i ekonomski još uvijek vrlo važne".

"Ali, potreban nam je komplementarno i format G-20. Tu su zemlje s potpuno različitim društvenim sistemima, ali zaista velike ekonomske sile. Međutim, G-7 je slobodnija, intenzivnija je razmjena mišljenja, osim toga, određena državnim porecima koji su demokratski", dodala je ona.

Preksano i nejedinstveno djelovanje u slučaju ebole

Na konstataciju novinara da se od samita u Njemačkoj mnogo očekuje, Merkelova je rekla da je važno da sedam šefova država razgovaraju, i to o važnim temama, da bi se znalo gdje postoje razlike, a gdje zajednički stavovi.

"Mislim bi bilo dobro kada bismo nešto konkretnije odgovore dobili upravo na pitanje: Kako ubuduće reagovati na epidemije i pandemije", navela je njemačka kancelarka, dodajući da međunarodna zajednica nije dobro reagovala kada je izbila ebola i aktivirala se prekasno i djelovala nejedinstveno.

Poslije novinarske konstatacije o pojavi krize eura, arapskog proljeća, rata u Siriji, terora "Islamske države" i krize u Ukrajini, Merkelova je osvrćući se na samit Grupe osam (G-8) u kojoj je uz "sedmorku" i Rusija, održan prije osam godina, takođe, u Njemačkoj, kazala da se u međuvremenu dogodila velika međunarodna finansijska i ekonomska kriza koja je mnogo toga promijenila.

"Globalna ekonomska situacija danas je obilježena politikom vrlo niskih kamata. Time je djelimično sigurno podstaknut i privredni rast, ali mi ćemo se, takođe, naći pred zadatkom kako da opet izađemo iz toga. U međuvremenu, imamo puno bolje regulisanje banaka", kazala je predsjednica njemačke vlade.

Grčka nije glavna tema

Na pitanje da li Grčka trenutno baca u drugi plan sve druge velike ekonomske probleme, Merkelova je rekla da ne vjeruje.

"Naravno da ćemo u kontekstu svjetske ekonomije razgovarati i o situaciji u eurozoni. I sigurno ćemo razgovarati o tome koje smo probleme riješili. Moći ćemo da kažemo da je Irska, koja je isto imala program štednje, danas zemlja s najvećim rastom, da ekonomije u Portugalu i Španiji rastu. A onda ćemo razgovarati i o Grčkoj. Ali, to zaista nije glavna tema", rekla je njemačka kancelarka.

Prijema rečima Merkelove, postoji određeni kontinuitet tema "kojima se bavimo na G-7 ili smo se bavili na G-8" a svako ima svoja tematska težišta, dok je Njemačkoj pitanje zaštite klime uvijek bilo i jeste i dalje važno.

"Tu su i nove teme, na primjer zdravlje", kazala je njemačka kancelarka za "Dojče vele", izražavajući zadovoljstvo zbog toga što će Njemačka biti domaćin samita.

Samit se održava 7. i 8. juna u superluksuznom hotelu "Dvorac Elmau" pored varošice Klais nedaleko od Garmiš-Partenkirhena.

Teme samita su spoljna, bezbjednosna i razvojna politika; zaštita mora i prirodnih resursa, bolesti siromaštva, trgovinski standardi, jačanje položaja žena i sigurnost u snabdijevanju energijom, a uz Merkelovu učestvovaće premijeri Italije, Japana, Kanade i Velike Britanije - Mateo Renci, Šinzo Abe, Stiven Harper i Dejvid Kameron, kao i predsjednici SAD i Francuske - Barak Obama i Fransoa Oland, i predstavnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker, navodi njemački radio.

Svjetske sile da ispune obećanje dato siromašnim zemljama

Merkel je ranije danas apelovala je na zemlje grupe G7 da ispune davno dato obećanje da će pomoći siromašnim zemljama da se uhvate u koštac sa problemom klimatskih promjena tako što će za njih obezbijediti 100 milijardi dolara.

Merkelova, koja će biti domaćin samita G7, koji počinje sjutra, upozorila je da ovaj sastanak ne treba porediti sa pravim klimatskim pregovorima, već da vodeće svjetske industrijske sile treba da pošalju signal uoči konferencije o klimi koja se održava u decembru u Parizu, prenio je AP.

Njihove vlade su se 2009. u Kopenhagenu dogovorile da traže ukupno 100 milijardi dolara od državnih i privatnih ivnestitora tokom nekoliko godina za mjere čiji je cilj zaustavljanje klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.

Merekelova je danas u video poruci rekla da je važno da bude ispunjeno obećanje G-7 o tih 100 milijardi.

Bonus video: