Varufakis: Grčkoj treba Maršalov plan

Slično "Govoru nade", koji je 1946. održao državni sekretar SAD Džejms Birns u Štutgartu a koji je označio promjenu stava prema Njemačkoj i šansu za oporavak rast i povratak u normalu, sada bi prema Varufakisovim riječima, govornik trebalo da bude njemačka kancelarka Angela Merkel
2 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 09:49h

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis ocijenio je da je Grčkoj potreban "Govor nade" koji bi označio promjenu stava i pristupa EU prema toj zemlji kao i novi Maršalov plan i otpis dugova, po ugledu na ono što je Njemačkoj omogućeno poslije Drugog svjetskog rata.

Slično "Govoru nade", koji je 1946. održao državni sekretar SAD Džejms Birns u Štutgartu a koji je označio promjenu stava prema Njemačkoj i šansu za oporavak rast i povratak u normalu, sada bi prema Varufakisovim riječima, govornik trebalo da bude njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ona treba da se obrati publici u Atini, Solunu ili nekom grčkom gradu po njenom izboru. Mogla bi da iskoristi priliku i nagovijesti novi pristup evropskim integracijama, koji počinje u zemlji koja najviše pati, koja je žrtva i faličnog monetarnog dizajna eurozone i propusta sopstvenog društva", rekao je Varufakis u autorskom tekstu za "Project Syndicate" koji prenosi list "Danas".

On je naglasio da je preporod Njemačke, poslije Drugog svjetskog rata, olakšao Maršalov plan i otpis duga Njemačkoj 1953, što su sponzorisale SAD, kao i priliv migrantskih radnika iz Italije, Jugoslavije i Grčke.

Evropa tada ne bi mogla da se ujedini u miru i deomokratiji da nije bilo te promjene, naveo je on.

"Danas je moja zemlja blokirana takvim okolnostima i potrebna joj je nada. Moralna pridikovanja zbog pružanja pomoći Grčkoj se gomilaju, onemogućavajući njenom narodu da pokuša da ostvari svoj preporod. Strože mjere štednje se zahtjevaju od ekonomije koja je na koljenima zbog najveće štednje koju je neka zemlja ikada morala da podnese u mirna vremena. Ponuda za oproštaj duga nema. Nema plana za podsticaj investicija. I definitivno nema "Govora nade" za ovaj "pali" narod, bar ne za sada", kaže Varufakis.

Grčka je spremna i voljna da napravi sporazum sa Evropom kojim će biti eliminisani svi deformiteti zbog kojih je 2010. ona bila prva domina koja je pala, istakao je grčki ministar finansija.

"Jedan "Govor nade" za Grčku bi sada sve promijenio - ne samo za nas, već i za kreditore, pošto bi našim preporodom bila otklonjena opasnost od bankrota", rekao je on.

Govor nade za Grčku trebalo bi da označi veliku promjenu, raskid sa proteklih pet godina dodavanja novih zajmova već neodrživom dugu, što treba da bude uslovljeno dodatnim dozama kaznenih mjera štednji, rekao je Varufakis.

Bonus video: