303 GLASA "PROTIV", 258 "ZA"

Još jedan poraz Tereze Mej: Poslanici donjeg doma nisu podržali premijerkinu strategiju za Bregzit

Iako glasanje nije bilo obavezujuće, poraz će otežati položaj Mej koja nastoji da od EU dobije ustupke za sporazum o razlazu kako bi takav izmenjeni sporazum podržao britanski parlament, navodi Asošiejted pres
811 pregleda 0 komentar(a)
Mej, Foto: Reuters
Mej, Foto: Reuters

Britanska premijerka Tereza Mej doživjela je danas još jedan ponižavajući poraz u donjem domu parlamenta, pošto poslanici nisu podržali njenu strategiju za Bregzit.

Protiv premijerkinog pristupa Bregzitu glasala su 303 poslanika, a za taj predlog 258, navodi Bi-Bi-Si.

Iako današnje glasanje nije bilo obavezujuće, poraz će otežati položaj Mej koja nastoji da od EU dobije ustupke za sporazum o razlazu kako bi takav izmenjeni sporazum podržao britanski parlament, navodi Asošiejted pres.

Vlada je danas poražena pošto su se od glasanja uzdržale vatrene pristalice Bregzita iz vladajuće Konzervativne stranke, navodeći kao razlog to što vladin predlog navodno isključuje izlazak iz EU bez sporazuma o uslovima razlaza i budućim odnosima.

Iako su joj izgledi slabi, Mej se bori da dobije podršku za sporazum koji je postigla s EU i od pristalica Bregzita i od proevropskih poslanika. Parlament je sredinom januara odbacio taj sporazum s 230 glasova razlike.

Velika Britanija treba da izadje iz EU 29. marta.

Preporučujemo za Vas