Tenzije pred izbore u Turskoj: Eksplozije na skupu kurdske partije, dvije osobe poginule

Poslije eksplozija, stranački zvaničnici su otkazali miting
0 komentar(a)
Turska, Foto: Reuters
Turska, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 18:45h

Najmanje dvije osobe su danas poginule, a oko 100 je ranjeno u eksplozijama koje su odjeknule na jugoistoku Turske tokom mitinga prokurdske opozicione Narodne demokratske partije (NDP), saopštio je ministar privrede Mehdi Eker.

Dvije eksplozije su odjeknule u Dijarbakiru, što pojačava tenzije dva dana uoči parlamentarnih izbora, navela je agencija AFP.

Potom su nakratko izbili i sukobi između aktivista i policije, ali su bezbjednosne snage upotrijebile suzavac i vodene topove.

Poslije eksplozija, stranački zvaničnici su otkazali miting.

U napadu na vozilo NDP prije dva dana je ubijen vozač, a prije nekoliko nedjelja u eksploziji bombe u kancelarijama te prokurdske stranke u Adani i susjednoj Mersini ranjeno je šest osoba, podsjetila je agencija AP.

U Turskoj se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori koji predstavljaju važan test za stranku predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiju bi želju da izmijeni ustav i izdejstvuje veća predsjednička ovlašćenja mogla da osujeti prokurdska Narodna demokratska partija, kao odlučujući faktor za ishod glasanja.

Izbori za novi saziv 550-članog parlamenta, na kojima pravo glasa ima 56 miliona Turaka, održavaju se u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvjesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Prema svim prognozama, NDP bi mogla osvojiti četvrtu poziciju sa nešto iznad ili ispod 10 odsto glasova, a upravo je taj procenat granica između trijumfa i poraza, jer prema striktnom pravilu samo stranka koja pređe taj prag može da ima svoje poslanike u parlamentu, prenosi AFP.

Ukoliko NDP osvoji više od 10 odsto glasova, mogla bi da "pomrsi konce" Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja koja želi da pretvori parlamentarni sistem u predsjednički, a prokurdska partija bi vladajuću stranku čak mogla i da prisili da oformi koaliciju.

Bonus video: