Čurkin: Kijev koristio prekid vatre da pregrupiše snage

"Ukoliko dozvolimo da Kijev nastavi s neprimenjivanjem apsolutno neophodnih političkih mjera u pogledu Donbasa, situacija može da se otme kontroli sa nepredvidljivim posljedicama", upozorio je Čurkin
0 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 18:15h

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin optužio je danas, na vanrednom sastanku Savjeta bezbjednosto posvećenom situaciji u Ukrajini, snage Kijeva kako pri granatiranju ciljaju civile i ne drže se preuzete obaveze da se konflikt riješi političkim dogovorom.

"Kijev nije krio kako je sporazum o prekidu vatre iz Minska iskoristio da osnaži i pregrupiše svoje snage. Zato najnovije izbijanje borbi zapravo i ne predstavlja iznenađenje", rekao je Čurkin, a prenosi Tas s.

On je naglasio da je nastupio ključni trenutak.

"Ukoliko dozvolimo da Kijev nastavi s neprimenjivanjem apsolutno neophodnih političkih mjera u pogledu Donbasa, situacija može da se otme kontroli sa nepredvidljivim posljedicama", upozorio je Čurkin, a prenosi AFP.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je uzvratila kako "skorašnje nasilje ima korijene u kombinovanom rusko-separatističkom napadu".

Kako prenosi AFP, Pauerova bi naredne nedjelje trebalo da putuje u Kijev gdje će se sresti s ukrajinskim političarima kako bi se iz prve ruke upoznala sa situacijom u Istočnoj Ukrajini.

Bonus video: