Lavrov s holandskim kolegom o padu aviona iznad istoka Ukrajine

Ukrajina i SAD tvrde da je avion oborila raketa zemlja-vazduh koju su proruski separatisti nabavili od Rusije. Rusija, sa svoje strane, smatra da je to djelo ukrajinskih snaga bezbjednosti
1 komentar(a)
Bert Konders, Foto: Reuters
Bert Konders, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 19:54h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je danas u Moskvi s holandskim kolegom Bertom Kendersom o istrazi pada aviona malezijske aviokompanije u julu 2014. godine na istoku Ukrajine, saopštila je ruska diplomatija.

Lavrov i Kenders, u radnoj posjeti Moskvi, razgovarali su o aktuelnim međunarodnim pitanjima, među kojima situacija na Bliskom istoku i sjevernom dijelu Afrike, kao i rješavanje ukrajinske krize.

"Ruski ministar se tokom sastanka založio za sveobuhvatnu, detaljnu i nezavisnu istragu o padu aviona kompanije Malejža Erlajns", navodi se u saopštenju.

Boing 777 sa 298 putnika i članova posade srušio se 17. jula 2014. iznad istoka Ukrajine gdje su se vodili žestoki sukobi između ukrajinskih snaga bezbjednosti i proruskih pobunjenika.

Ukrajina i SAD tvrde da je avion oborila raketa zemlja-vazduh koju su proruski separatisti nabavili od Rusije. Rusija, sa svoje strane, smatra da je to djelo ukrajinskih snaga bezbjednosti.

Konačni izvještaj istrage trebalo bi da bude objavljen krajem ljeta 2015. godine.

U nesreći su poginuli svi putnici a najviše je bilo Holanđana.

Bonus video: