Evropska komisija pozdravila napredak Slovenije

"Nakon tri godine recesije Slovenija je prošle godine zabilježila porast od 2,6 odsto, a očekuje se da će ove i naredne godine biti iznad dva odsto", rekao je Dombrovski, koji je pozdravio sprovođenje strukturnih reformi u Sloveniji
0 komentar(a)
Slovenija, Foto: Shutterstock
Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2015. 15:31h

Potpredsjednik Evropske komisije Vladis Dombrovskis nadležan za euro i socijalni dijalog pozdravio je danas ekonomski napredak Slovenije, koji je veći od prosjeka Evropske unije (EU).

Potpredsjednik je u Ljubljani, gdje boravi u okviru takozvanog evropskog semestra, razgovarao sa predsjednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom i pozdravio napredak slovenačke privrede, koji nadilazi prosjek u EU, ali je i upozorio da "još uvijek postoje slabosti koje treba otkloniti".

Slovenija te preporuke uzima "veoma ozbiljno", rekao je slovenački premijer.

"Nakon tri godine recesije Slovenija je prošle godine zabilježila porast od 2,6 odsto, a očekuje se da će ove i naredne godine biti iznad dva odsto", rekao je Dombrovski, koji je pozdravio sprovođenje strukturnih reformi u Sloveniji.

On je naglasio da bi slovenačka vlada morala da poveća nastojanja u podsticanju privatnih investicija, kao i da je stepen vlasništva države u privredi prilično veći nego u drugim članicama EU, a posebno se založio za dobro upravljanje državnom imovinom.

Potpredsjednik Evropske komisije je istakao i potrebu stvaranja prave ravnoteže sa određivanjem odgovarajuće minimalne plate zajedno sa socijalnim partnerima i podsjetio na demografske faktore i posljedičnu potrebu dugoročnih reformi penzionog sistema, koji bi ostao održavajući i nakon 2020. godine.

Bonus video: