Cipras i Putin diskutovali o energetskoj saradnji

Razgovor je usijledio dan pošto je Grčka odložila isplatu duga MMF-u dospjelu u junu, što je obonvilo zabrinutost za finansijsku budućnost zemlje
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 15:12h

Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o energetskoj i ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, saopštila je grčka vlada.

U saopštenju se navodi da su razmatrane "teme o saradnji dvije zemlje u sektorima energije i preduzetništva" imajući u vidu Ciprasovo učešće na ekonomskom samitu u Sankt-Peterburgu od 18. do 20. juna.

Razgovor je usijledio dan pošto je Grčka odložila isplatu duga MMF-u dospjelu u junu, što je obonvilo zabrinutost za finansijsku budućnost zemlje.

Grčka vlada juče je poslije neuspjeha u pregovorima s kreditorima, koji su tražili nastavak mjera štednji za isplatu posljednje tranše kredita, tražila odlaganje isplate dijela duga koji je danas trebalo da napravi. Jučerašnja odluka Grčke da spoji četiri otplate MMF-u ukupne vrijednosti 1,6 milijardi eura s dospjećem za naplatu 30. juna uticala je na pad na svjetskim berzama.

Grčka je time dobila malo vremena i nada se da će do kraja juna uspjeti da postigne sporazum sa svojim kreditorima.

Kremlj u današnjem saopštenju naveo da se razgovor Cipras-Putin odnosio na praktične mjere koje se tiču realizacije sporazuma postignutim tokom nedavne Ciprasove posjete Rusiji, posebno predviđene izgradnje gasne infrastrukture na teritoriji Turske i Grčke.

Tokom Ciprasove posjete Moskvi počektom aprila, Putin je govrio o mogućim zajedničkim infrastrukturnim projektima. Dvojica lidera već su početkom maja razgovarala o toj temi i o želji Grčke da na svojoj teritoriji produži projekat gasovoda Turski tok.

Ovaj gasovod koji je još u fazi planiranja, treba da nadoknadi odustajanje Rusije od gasovoda Južni tok, zaustavljen zbog blokade Evropske komisije.

Bonus video: