Ambiciozan program za samit G7

"Iskoristićemo ta 24 časa koliko smo zajedno, za vrlo intenzivne razgovore o brojnim pitanjima koja utiču na svijet", rekla je Merkel stranim novinarima u Berlinu ove nedjelje
0 komentar(a)
G7, Foto: Reuters
G7, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 15:08h

Njemačka kancelarka Angela Merkel predviđa ambiciozan program za sastanak Grupe 7 (G7) najrazvijenijih zemalja svijeta koji se ovog vikenda održava u dvorcu Elmau, 100 kilometara južno od Minhena.

Posljednji samit te grupe u Njemačkoj bio je 2007. godine, kada je glavna tema bila borba protiv klimatskih promjena.

Klimatske promjene su i dalje na vrhu programa Angele Merkel, ali na dnevni red razgovora ove godine kancelarka namjerava da stavi širok spektar tema, koje uključuju terorizam, Ukrajinu, zdravstvene krize kao što je epidemija ebole, globalni ekonomski rast i trgovinske sporazume.

"Iskoristićemo ta 24 časa koliko smo zajedno, za vrlo intenzivne razgovore o brojnim pitanjima koja utiču na svijet", rekla je Merkel stranim novinarima u Berlinu ove nedjelje.

Samit grupe najrazvijenijih zemalja, koji će se održati od nedjelje do ponedjeljka pod motom "razmišljati unaprijed, djelovati zajedno" okupiće lidere Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade, Japana i SAD. Iz grupe najrazvijenijih zemalja svijeta je isključena Rusija, zbog umiješanosti u Ukrajini.

Policija Bavarske saopštila je da je spremna za proteste koji uobičajeno prate ovakve skupove i da je mobilisala 17.000 policajaca iz cijele zemlje u najvećoj operaciji u svojoj istoriji. Trideset helikoptera nadlijetaće mjesto održavanja skupa, a biće postavljeni i dodatni privremeni punktovi u obližnjoj bivšoj američkoj vojnoj bazi.

Policija susjedne Austrije planira pripravnost 2.000 svojih policajaca.

Velika su očekivanja da će se ostvariti neki napredak oko pitanja klime. Merkel je nagovijestila da podržava plan smanjenja emisija štetnih gasova na nulu, i rekla je u nedavnom intervjuu da će se Njemačka i Francuska zajedno založiti na samitu G-7 za to, ali da u ovom trenutku o tom pitanju nema saglasnosti među državama. Najveći protivnici su Kanada i Japan, a SAD su negdje između njih i četiri evropskih sila na samitu.

Jedan visoki njemački zvaničnik je rekao na brifingu za novinare uoči samita da Merkel želi da ostvari napredak u planovima za smanjenje štetnih gasova kao dugoročni cilj, koji će biti zamajac za razgovore u klimi kasnije ove godine u Parizu. To aktivisti tumače kao znak da neće biti napretka na samitu G-7 u vezi s tim pitanjem.

Merkel će imati bilateralni susret sa predsjednikom SAD Barakom Obamom u nedjelju prije podne. Očekuje se da će razgovarati o transatlantskoj trgovini i Partnerstvu EU i SAD u investicijama.

Obama takođe želi da se razgovara o transpacifičkom partnerstvu, koje uključuje Kanadu i Japan, i očekuje se da će ta tema da se razmatra na samitu.

Njemačka je navela da će pitanje refinansiranja grčkog duga sigurno biti razmatrano, mada nije na zvaničnom dnevnom redu.

U vezi s terorizmom, Njemačka je pozvala lidere Iraka, Nigerije i Tunisa da govore vođama G-7 o svojim iskustvima i da navedu svoje potrebe.

Druga bezbjednosna pitanja uključuju nuklearne pregovore s Iranom, borbu protiv grupe Islamska dražava i pomorska sigurnost u Južnom kineskom moru poslije poteza Kine.

Takođe će se razmatrati šta može da se uradi da se okonča glad, s fokusom na konkretne ciljeve i programe.

Bonus video: