EU najviše novca izdvaja za istraživačke projekte

Pored programa Horizont 2020, popularni još i programi COSME namIJenjen malim i srednjim preduzećima sa fondom od 2,3 milijarde eura, Erasmus za edukaciju mladih od 18 milijardi, a 1, 8 milijardi dostupno je u okviru programa Creative Europe koji se odnosi na projekte iz oblasti kulture
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2015. 19:33h

Evropska unija najviše novca za projekte preduzeća izdvaja u oblasti istraživanja, čak 88 milijradi eura, a za novac iz tih fondova mogu da konkurišu zemlje članice EU i one koje to nisu, izjavio je danas predstavnik Slovenačkog privrednog udruženja u Briselu Draško Veselinović.

On je naveo da su pored programa Horizont 2020, koji se odnosi na istraživačke projekte, popularni još i programi COSME namIJenjen malim i srednjim preduzećima sa fondom od 2,3 milijarde eura, Erasmus za edukaciju mladih od 18 milijardi, a 1, 8 milijardi dostupno je u okviru programa Creative Europe koji se odnosi na projekte iz oblasti kulture.

Veselinović je na prezentaciji koju je održao članovima Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji objasnio da firme koje žele projektima da konkurišu za EU fondove mogu da računaju i na pomoć njegovog udruženja u Briselu.

"Mi bi prvo nastojali da vam nađemo partnera i onda da vidimo sa kakvim projektom bi mogli da se prijavite na neki od tendera", rekao je Veselinović.

On je podsJetio da je budzet EU za period od 2014. do 2020. godine 960 milijardi eura, ali se dešava da pojedine zemlje članice više novca ulože nego što im se kroz finansiranje projekata vraća.

Prema njegovim riječima, primetno je da su firme iz Austrije, Njemačke i Slovenije posljednjih godina aktivnije u konkurisanju za EU fondove, što je kako je kazao, s obzirom na krizu i razumljivo.

Bonus video: