ZABRINUTOST NATO I EU

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini

"Poruka treba da bude da će sankcije ostati dok se konflikt ne riješi diplomatskim putem", rekao je Rods
1 komentar(a)
SB UN, Foto: Reuters
SB UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2015. 20:02h

Savjet bezbjednosti UN održaće sjutra hitan sastanak posvećen rastućim tenzijama u istočnoj Ukrajini koje prijete primirju na snazi od februara ove godine, saopšteno je danas u UN.

Sastanak će biti održan na zahtjev Litvanije nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi na istoku Ukrajine.

Porošenko upozorio je danas da postoji "ogromna" prijetnja od novih, velikih napada proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine gdje je najmanje 24 ljudi poginulo u posljednja 24 sata.

"Prijetnja obnove vojnih akcija velikih razmjera od strane ruskih terorističkih grupa ostaje ogromna", rekao je Porošenko u godišnjem obraćanju u ukrajinskom parlamentu, navodeći da se više od 9.000 ruskih vojnika trenutno nalazi u Ukrajini.

Kijev je optužiio proruske separatiste da su juče ujutru krenuli u veliku ofanzivu, sa više od 10 tenkova i 1.000 ljudi, na položaje kijevskih snaga u Marinki, mjestu udaljenom oko 20 kilometara od Donjecka.

Pobunjenici su demantovali te optužbe ali su priznali da je bilo okršaja blizu Marinke.

Porošenko je rekao da su ukrajinske snage uspjele da odbiju napad separatista. On je međutim priznao da su ukrajinske snage upotrijebile teško oružje koje je ranije bilo udaljeno od linije fronta u skladu sa mirovnim sporazumom Minsk dva, potpisanim 12. februara.

Sukobi kod Marinke bili su najteži od kada su pobunjenici povratili kontrolu nad željezničkim čvorom u Debalcevu, na pola puta između dva separatistička uporišta Donjecka i Luganska, neposredno poslije stupanja prekida vatre na snagu 15. februara.

NATO osudio eskalaciju nasilja 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upzorio je danas da nasilje u istočnoj Ukrajini ukazuje da je "prekid vatre veoma krhak" i ponovo naglasio "posebnu odgovornost" Rusije.

Tokom zvanične posjete Norveškoj, Stoltenberg je rekao da je "Rusija postala agresivnija", ali ne predstavlja "neposrednu opasnost" Alijansa.

"Ono što se dogodilo u posljednja 24 sata u Ukrajini, pokazuje da je prekid vatre veoma krhak i da se krši. Neophodno je podžati sve pokušaje i incijative da se primirje poštuje", rekao je Stoltenberg.

Zabrinuta i Bijela kuća

Bijela kuća izrazila je večeras zabirnutost zbog eskalacije nasilja u istočnoj Ukrajini.

"Posebno smo zabrinuti zbog intenziviranja borbi u posljednjih 24 i 48 sati", izjavio je savetnijk američkog predsjednika za evropska pitanja Čarls Kučan uoči samita Grupe sedam najrazvijenijih zemlja u Njemačkoj.

Drugi savjetnik Bijele kuće Ben Rods ocijenio je večeras da je priortet "održavanje sankcija Rusiji jer značajno utiču na rusku privredu".

"Poruka treba da bude da će sankcije ostati dok se konflikt ne riješi diplomatskim putem", rekao je Rods.

EU zabrinuta zbog sukoba

Zbog pogoršanja stanja u Ukrajini zabrinutost su izrazili i EU i OEBS koji je zadužen za nadzor primirja.

"Žestoke borbe oko Marinke, kod Donjecka na istoku Ukrajine, predstavljaju najozbiljnije kršenje prekida vatre od februara", izjavila je Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini.

Po izvještaju Specijalne posmatračke misije OEBS-a, ukazuje EU, eskalacija sukoba je uslijedila "nakon pokreta teškog naoružanja ruskih separatista blizu linije kontakta (dviju sukobljenih strana). Ponovne borbe prijete da pokrenu novi vrtlog nasilja i stradanja ljudi".

EU naglašava da se prekid vatre mora u potpunosti poštovati, a cjelokupno teško naoružanje mora biti povučeno u skladišta gdje će biti pod nadzorom posmatrača OEBS-a.

"Primjena sporazuma iz Minska na koje su se obavezale sve strane, može biti uspješna samo ukoliko se poštuje protokol o prekidu vatre, teško naoružanje povuče i omogući njegov redovni nadzor i provera", ukazuje EU u saopštenju.

Osude OEBS-a

Predsjedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić je danas oštro osudio najnoviju eskalaciju sukoba na istoku Ukrajine, navodi se u saopštenju OEBS.

Dačić je takođe pozvao sukobljene strane da se vrate za pregovarački sto, porade na političkom rješenju konflikta putem Trilateralne kontakt grupe, kao i da u potpunosti poštuju mirovne sporazume iz Minska, stoji u saopštenju.

"To je jedini način da se stane na kraj patnji nevinih civila", istakao je Dačić i dodao: "Upotreba sile je neprihvatljiva. Posebno sam zabrinut zbog korišćenja zabranjenog teškog naoružanja, kao i nasumičnog bombardovanja područja gdje žive civili, što predstavlja teško kršenje sporazuma iz Minska."

"Sukobljene strane moraju da se suzdrže od upotrebe sile i strogo da se pridržavaju prekida vatre i drugih odredbi mirovnih sporazuma iz Minska, uključujući hitno povlačenje teškog naoružanja", naveo je predsjedavajući OEBS.

Dačić je takođe istakao važnost bezbjednosti posmatrača specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini.

"Nastavak ograničenja slobode kretanja posmatrača nema opravdanja. Postoje ozbiljne prepreke implementaciji i nadgledanju održivog prekida vatre", naveo je Dačić.

Od izbijanja oružanog sukoba na istoku Ukrajine u aprilu 2014. poginulo je više od 6.400 ljudi.

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN predviđen je u 13.30 (GMT).

Preporučujemo za Vas