Kameron prodaje državnu poštu

"Procjene su da bi od prodaje 30-procentnog udjela u Rojal mejlu, država mogla zaraditi oko 1,5 milijardi funti", navodi se u saopštenju ministarstva
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2015. 15:50h

Britanska vlada je najavila danas prodaju preostalog udjela u državnoj pošti Rojal mejl, u sklopu nastojanja da smanji javni dug za 4,5 milijardi funti (6,1 milijardi eura).

Samo mjesec dana pošto je konzervativna stranka premijera Dejvida Kamerona pobjedila na parlamentarnim izborima, britansko ministarstvo finansija je saopštilo da će prodaja pošte pružiti veliki podsticaj na planu ovogodišnjeg smanjenja duga, prenosi agencija Frans pres.

"Procjene su da bi od prodaje 30-procentnog udjela u Rojal mejlu, država mogla zaraditi oko 1,5 milijardi funti", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Objavljujem danas da će vlada početi sa prodajom preostalih 30 odsto akcija koje ima u Rojal mejlu", izjavio je britanski ministar finansija, Džordž Ozborn.

Pored toga, Ozborn je naložio i smanjenje vojnog budžeta za 500 miliona funti, dok se sektoru obrazovanja potrošnja mora smanjiti za 450 miliona funti, u zdravstvu za 200 miliona funti, a u pravosuđu za 249 miliona funti.

Bonus video: