SPREMNA NA USTUPKE

Merkel: Razmotriti sporazum EU ako će to zadržati Britaniju

Na pitanje da li su je ikad iznervirali zahtjevi koje Velika Britanija postavlja EU, Merkelova se nasmiješila i odgovorila: "Poznajemo se. I Njemačka ima svoje zahtjeve"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Angela Merkel, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2015. 15:14h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da bi Evropska unija trebalo da razmotri mogućnost da izmijeni svoj sporazum, ako bi to zadržalo Veliku Britaniju u EU.

Merkelova je u ekskluzivnom intervjuu za BBC, rekla i da je uvjerena da se mogu stvoriti uslovi da Britanija ostane u Uniji i da se "ne sjekira zbog toga".

"Optimista sam, jer ako svi to želimo, pronaći ćemo dobro rješenje", ocenila je Merkelova.

"Ne treba da se sjekiramo, već da obavimo svoj posao i stvorimo neophodne uslove da Britanija ostane u EU", dodala je njemačka kancelarka.

Merkelova je rekla i da "neke stvari koje (britanski premijer) Dejvid Kameron traži ona može da podrži". "Ima drugih pitanja o kojima imamo različita mišljenja, ali smo uvijek uspijevali i da pokrećemo Evropu različitim brzinama i pronađemo rješenja", ocijenila je ona.

Upitana da li će sporazumi EU biti izmijenjeni, Merkelova je odgovorila:

"Ako je to zaista neophodno, treba to da razmotrimo".

Na pitanje da li su je ikad iznervirali zahtjevi koje Velika Britanija postavlja EU, Merkelova se nasmiješila i odgovorila: "Poznajemo se. I Njemačka ima svoje zahtjeve".

"EU je zajednica 28 država članica i moramo da pronalazimo kompromise. Samo ako se svi slažu i srećni su, možemo da postignemo odgovarajuće rezultate. Volja postoji. Već smo pronašli mnogo, mnogo rješenja za mnogo, mnogo različitih pitanja - tako bi trebalo da bude i u ovom slučaju", zaključila je Merkelova.

Britanski premijer Dejvid Kameron, čija je Konzervativna partija osvojila pobjedu na izborima održanim u maju, planira da do kraja 2017. raspiše referendum o članstvu u EU i, kako je ranije najavio, do tada preispita ulogu svoje zemlje u Uniji.

Preporučujemo za Vas