POSLIJE VIŠE OD 100 GODINA

Tajne Kriminalističkog muzeja na izložbi u Londonu

Posjetioci će imati priliku da vide oko 600 predmeta, među kojima su posmrtne maske pogubljenih ubica, pištolj koji je korišćen za pokušaj ubistva kraljice Viktorije i bilješke iz 1888. detektiva koji je radio na ubistvima Džeka Trbosjeka
1 komentar(a)
London, nevrijeme, Foto: Shutterstock
London, nevrijeme, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2019. 22:15h

Oružje, užad za vješanje i razni sablasni predmeti povezani s kriminalcima i nekim od najstravičnijih zločina i u Velikoj Britaniji ove godine će prvi put i javnost moći da vidi.

Više od jednog vijeka Kriminalistički muzej je bio otvoren samo za pripadnike Skotland jarda i pozvane goste, ali će sada od 9. oktobra u Londonu postavka biti dostupna svim zainteresovanima.

Posjetioci će imati priliku da vide oko 600 predmeta, među kojima su posmrtne maske pogubljenih ubica, pištolj koji je korišćen za pokušaj ubistva kraljice Viktorije i bilješke iz 1888. detektiva koji je radio na ubistvima Džeka Trbosjeka.

Jedan od predmeta je posebno jeziv - kamen iz žučne kese, što je jedini ostatak žrtve serijskog ubice iz 1940. Zločinac Džon Haj je tijela žrtava rastvarao u sumpornoj kiselini poslije čega su ostali samo kamenčići iz žučne kese. izložene su i kožne rukavice i kecelja koje je Haj nosio.

Biće izloženi i svakodnevni predmeti poput kutijice za puder s tajnom pregradom u kojoj su sovjetski špijuni krili poruke. Tu su i krpljene i istrošene čarape koje su nosila braća koja su tokom krađe 1905. počinila ubistvo.

"Mnogi predmeti koje ćemo predstaviti imaju veze sa ubistvima i dio su stravičnih događaja", rekla je kustoskinja muzeja Julija Hofbrand, dodajući da je "većina premeta svakodnevna i da govori o životima ljudi".

Izložba je napravljena 1875. godine za obrazovanje policijskih službenika i dokumentuje neke od najtežih zločina u Velikoj Britaniji.