Češka vlada za potpunu zabranu pušenja u restoranima

Izmjene zakona uvode i zabranu prodaje cigareta i alkoholnih pića u automatima
1 komentar(a)
cigarete, Foto: Pixabay.com
cigarete, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 03.06.2015. 11:51h

Češka vlada usvojila je danas predlog Ministarstva zdravlja da se od naredne godine potpuno zabrani pušenje u restoranima, kafićima, diskotekama i klubovima, kako običnih tako i elektronskih i cigareta od biljaka a kazne za taj prekršaj kretaće se od 185 eura u preračunu za pušača, do 1.850 eura za vlasnika ugostiteljskog objekta.

Ukoliko izmjene zakona usvoji i parlament, što je vrlo vjerovatno pošto su danas dobile jednoglasnu podršku svih ministara, duvan će biti protjeran iz pozorišta, bioskopa, ugostiteljskih objekata, sportskih arena, perona sa krovom i nadstrešnica na stanicama autobusa.

Zakon takođe naređuje ugostiteljima da ponude makar jedno nealkoholno piće jeftinije nego pivo a pooštrava i kazne za služenje alkoholnih pića maloljetnima - uz novčanu kaznu uvodi mogućnost zatvaranja lokala na dva dana ako policija nađe u njemu pijanu djecu.

Izmjene zakona uvode i zabranu prodaje cigareta i alkoholnih pića u automatima.

"Ukoliko uspijemo da smanjimo za pet odsto potrošnju duvana, to će značiti smanjenja prihoda državnog bužeta za 77 miliona eura ali za resor zdravlja i socijalnih pitanja to bi zahvaljujući smanjenju oboljenja i manjem invaliditetu značilo uštedu od 203 miliona eura godišnje", kazao je danas češki ministar zdravlja Svatopluk Njemeček.

Prema analizi Ministarstva zdravlja pušenje, pijenje alkohola i nelegalne droge nanose češkom društvu štete od dvije milijarde eura godišnje.

Trenutno Češka ima liberalniji zakon po kome je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskim objektima ali vlasnik mora da odvoji u posebne prostore pušače i nepušače.

Bonus video: